Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
15 Lis 2014, 13:44
po przełożeniu karty graficznej - czyściłem radiator, komputer mi się nie uruchamia, zatrzymuje się na poziomie ekranu płyty głównej z tym że nie mam dostępu do opcji klawiaturowych na dole ekranu. karta gts 250 a płyta asus m4a77td, dodam że pierwszy raz odłączałem kartę od nowości
dodam że kontrolka płyty na dole dioda się świeci, cd rom nie odpowiada, karta graficzna chyba działa bo działa jej wentylator, zresztą się na początku uruchamia standardowy czarny ekran z info o karcie itp
co to moze być?
15 Lis 2014, 20:46
Zasilanie karty podłączyłeś? Zresetuj BIOS.
16 Lis 2014, 11:48
próbowałem resetować bios ale bez skutku, wyjąłem bateryjkę na kilka minut. prawodpodobnie uszkodziło mi płytę główną/zasilacz???
16 Lis 2014, 12:36
A co z tym zasilaniem? Ile masz kości RAM?
16 Lis 2014, 23:27
zasilanie karty graficznej podłączyłem - to czteropinowe. kości mam dwie i już je przekładałem na wszystkie sposoby. komp ma od nowości 5 lat. kartę pierwszy raz odłączałem bo wentylator charczał od kurzu że nie można było dłużej
ta płyta, m4a77td asus, na co można by ją ewentualnie wymienić jeśli faktycznie spalona?
17 Lis 2014, 10:20
Spróbuj jeszcze odłączyć "zbędne podzespoły", tzn zostaw tylko procesor, RAM i kartę graficzną. Wtedy sprawdź, czy będzie się zawieszał w tym samym momencie. Oczywiście w razie powodzenia zapewne dostaniesz komunikat o braku dysku.
Poza tym, czy w momencie tego zawieszenia dostajesz jakiś komunikat z BIOS-u? Podaj także markę i moc zasilacza oraz model procesora, a także czy interesowałaby Cię płyta używana czy nowa?
17 Lis 2014, 11:23
zasilacz corsair cmpsu 450w vxeu
procesor AMD phenom II X4 925
4gb ram partriot
płyta główna asus m4a77td
procesor graficzny gainward geforce gts 250
nie dostaję żadnego komunikatu, jedynie normalne pojedyncze pikanie przy uruchamianiu. nic nie da rady zrobić, przed wyświetleniem ekranu płyty głównej naciskając chyba del mogę jeszcze wyświetlić ekran sprawdzania komponentów który po wykonaniu sprawdzenia tak samo się wiesza. odłączenie dysku nic nie daje
prawdopodobnie kupię nową w serwisie
ale warto wiedzieć zawczasu jakie modele byłyby najlepsze