Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
29 Kwi 2008, 11:33
Witam,
Zakupiłem router D-Linka DI 524 i ze skonfigurowaniem go nie jest tak żle ale problem polega na tym, że laptop widzi połączenie z routerem ale do internetu już nie mogę wejść. Czy należy specjalnie konfigurować adresy w protokołach
mam skonfirurowanie w taki sposób, że są one automatycznie pobierane.
Męczę się z tym już od tygodnia
29 Kwi 2008, 11:39
Witam
Czy z laptopa możesz wejść do routera? Czy pobiera adres IP?
29 Kwi 2008, 11:50
z laptopa mogę wejść do konfiguracji routera poprzez wpisanie w przeglądarce adresu 192.168.0.1. router konfiruruje sie bez problemów, sieć jest zabezpieczona.
29 Kwi 2008, 17:56
Na sam początek Start

Uruchom

CMD

ping wp.pl i powiedz co pokazało.
Z tego co Cię zrozumiałem masz problem ze stronami. Tzn łączysz się na laptopie z internetem, możesz wejść do routera ale nie chodzą strony? Jeśli tak to masz problem z DNS. Pokaż screena Panel sterowwania

Połączenia sieciowe

połączenie sieci bezprzewodowej

właściwości

protokól internetowy tcp/ip (i tu poprosze screenika)
Następnie Start

Uruchom

wpisz CMD

komende ipconfig /all

prawym przyciskiem myszy oznacz wcisnij enter i ctrl + v tutaj.
04 Maj 2008, 22:07
To że łączy sie do routera o niczym nie swiadczy, to polaczenie jest realizowane lokalnie a nie przez internet. Moze napisz z jakiego uslugodawcy internetowego korzystasz. Moze np. jest to siec lokalna i uprawnione IP komputera ktory ma dostep do internetu pobierane jest na podstawie adresu MAC. A ze masz inny MAC niz w przypadku karty sieciowej to nie masz dostepu do Internetu bo nie jest przydzielany ci prawidlowy adres IP. Moze nie korzystasz z sieci Internetu z sieci lokalnej tylko... i np musisz recznie wpisac w konfiguracji routera parametry polaczenia? Wiecej szczegolow potrzeba
04 Maj 2008, 22:24
Dlatego chciałem żeby spróbował wysłać ping do jakiejś strony, a potem miałem zapytać czy sklonował mac swojej karty sieciowej.