Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
07 Paź 2008, 18:37
ostatnio zaobserwowałem ze jak włączam kom to strasznie "wyje " i żeby się uciszył trzeba go lekko stuknąć , jak rozwiązać problem ? czy to ma zzw z odkurzaniem ? bo swojego kom nie odkurzalem juz ho ho jak dawno. sam nie pamiętam.
i druga sprawa - uszkodziłem kabel łączący monitor z komputerem ( ten z taką wtyczką na śruby) i przeciąłem lekko izolację i miedzianą(?) blaszkę i też same druty. zaizolowałem zcym prędzej sprawdziłęm wszystko jest ok. i teraz pytanie . trzeba kabel wymieniać czy może zostać ?
07 Paź 2008, 18:47
Komputer się powinno czyścic bo przecież sam sobie szkodzisz nie czyszcząc kompa..
Dajmy na przykład wyższe temperatury co daje się odczuć szczególnie jak się gra.
Skoro kabel działa to chyba nie musisz wymieniać ale nie zdziw się jak któregoś dnia włączysz komputer a monitor pozostanie czarny
07 Paź 2008, 19:36
Tego typu wycie może być związane z zacieraniem się któregoś wentylatora. Najpierw wszystko porządnie odkurz. Jeżeli nie pomoże, to zlokalizuj hałasujący wiatrak.
08 Paź 2008, 09:14
cosik_ktosik dobrze mówi, jak mi padał zasilacz (Tracer 400w) to właśnie rano przy włączeniu kompa strasznie wył,zasilacz parę razy przeczyściłem (wyczyściłem dokładnie wentylatory) na krótki czas pomagało ale potem znów problem wracał,po wymianie zasilacza problem znikł i przez 6-miesięcy nic mi już nie wyje