Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

LINUX

17 Sie 2005, 19:09

Witam!

Przepraszam ze powtarzam tak znany temat forum ale mam maly problem.

Kupilem nowy komputer w sklepie zainstalowali mi Windowsa 98 i chce sformatowac dysk i zainstalowac legalny system operacyjny jaki polecacie ???? Przjmuje wszystkie wiadomosci !

Chcialbym zainstalowac Linux Mandarke ale czy jest on legalny ? Czy mozna pobrac w internecie pelna wersje ? Dziekuje za odpowiedzi .

Czy gry zpod windows xp beda chodzic na Linuxie ? potrzebuje skypa i tlena pod ten system . POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE !

JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM ZE PORUSZYLEM TEN TEMAT NA NOWO .

Przegladalem wszystkie posty ale nic tam nie znalazlem . PZDR WSZYST!

17 Sie 2005, 22:52

witam,

Mandrake wystepuje w dwoch wersjach: platnej i darmowej. Roznia sie tym ze ta druga jest ubozsza. Jak sciagalem dla siebie wersje 10.1 to darmowa zajmowala 3 CD, a platna 6 CD. Jak masz nagrywarke DVD wygodniej jest sciagac obarzy plyt DVD. Od pewnego czasu Mandrake funkcjonuje pod nazwa Mandriva, a najnowsza wersja oznaczona jest numerem 2005. Mozesz ja sciagnac np. stad (zakladam, ze masz 32-bitowy procesor Intela lub AMD):
ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/mandrake ... 10.2/i586/

GRy spod windy nie beda chodzic, pdobnie jak zadne inne programy (chyba, ze posiadaja swoje wersje na linuxa, jak np. Opera, czy OpenOffice) Co do Skypea i Tlenu nie wiem czy maja swoje linowe wersje, podejrzawam ze skype tak, ale nawet jesli nie to nie musisz sie przejmowac bo bardzo prawdopodobnie istnieja ich linuxowe odpowiedniki, ktore wykorzystuja ich protokoly. Ja np. uzywam komunikatora Kadu, ktory wg. mnie nawet przewyzsza oryginalne Gadu-Gadu.

pozdr.
zim

17 Sie 2005, 22:54

Chyba wszystkie Linux-y sa legalne i mozna je pobrac ze strony producenta.
Gry z windy chodzic nie beda ale sa chyba jakies emulatory wiec moze cos tam zdzialasz. Co do skypa to nie wiem ale tlen chyba chodzic tez nie bedzie ale odpowiednikiem gg do Linux-a jest kadu.

17 Sie 2005, 22:57

link do linuxowej wersji skypea:

http://www.skype.com/products/skype/linux/

3 sek szukania... polecam wszystko.tk

tlen nie ma wersji linuxowej, ale pewnie jest jakis odpowiednik, jak bedziesz juz potrzebowal to sam znajdziesz.
Ostatnio edytowany przez zimbardo, 19 Sie 2005, 00:17, edytowano w sumie 1 raz

18 Sie 2005, 14:13

żeby chodziły windowsowe gry pod linuxem (wszystkie wersje linuxa typu "Commiunity" są bezpłatne) potrzebny jest emulator, polecam WINE (który co prawda nie jest emulatorem ale tylko "tłumaczem" poleceń)

co do tlena poszukać trzeba na jakiejś stronie z linuxowym softem (nie pamiętam aktualnie adresu) ale jest takich stron dość sporo

19 Sie 2005, 00:15

Kod:
http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=51&dfile=456

klient tlen.pl pod lina
Wyślij odpowiedź