Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
02 Lut 2013, 11:25
Witam mam problem z logowaniem się do Windowsa XP. Mam jedno konto, które ma uprawnienia administratora. Po włączeniu komputera wyskakuje mi komunikat "Nie można się zalogować z powodu ograniczeń konta". Muszę kliknąć OK. Potem wyskakuje mi okno z wyborem nazwy użytkownika. Co mam zrobić, aby pozbyć się tych komunikatów i aby po włączeniu komputera przechodziło mi od razu do pulpitu? Tak, mam odznaczoną opcję "Aby używać tego komputera, użytkownik musi wprowadzić nazwę użytkownika i hasło"?
02 Lut 2013, 16:22
Niestety mam Home Edition.
02 Lut 2013, 23:18
Z tego, co pamiętam, w XP Home Edition była dziura pozwalająca na logowanie się bez znajomości danych konta użytkownika. Jako login pisało się "Administrator", w polu "Hasło" nie pisało się nic i mogłeś się zalogować na komputer z uprawnieniami administratora. Nie wiem tylko, czy którychś z Service Packów tego nie naprawił.
02 Lut 2013, 23:55
Tylko teraz pytanie: czy Ty się logujesz na konto o nazwie Administrator, czy na jakieś inne??
03 Lut 2013, 12:08
Inne, ale zawsze tak miałem, że po włączeniu od razu przechodziło mi do pulpitu, później coś namieszałem i się zaczęło logowanie.
03 Lut 2013, 13:29
Hm... Może:
Panel Sterowania
Konta użytkowników
Zmień sposób logowania...
zaznacz Użyj ekranu powitalnego
Jak masz jedno konto, to wtedy loguje się od razu do komputera.
04 Lut 2013, 15:28
Odznaczyłem tę opcję i nie mam już ekranu powitalnego, gdzie musiałem klikać na swoją nazwę. Jednak po włączeniu komputera i załadowaniu systemu wyskakuje mi komunikat "Nie można się zalogować z powodu ograniczeń konta". Muszę wpisać swoją nazwę użytkownika.
04 Lut 2013, 19:43
później coś namieszałem i się zaczęło logowanie.
A można wiedzieć, przy czym "mieszałeś"?? W jakich ustawieniach grzebałeś??
05 Lut 2013, 14:41
a nie mozna w panelu sterowania - użytkownicy
nadać sobie uprawnień?
05 Lut 2013, 15:33
Pewnie można, ale chodzi o to, że jemu domyślnie chce się logować konto Administrator, które działa an dobrą sprawę tylko w trybie awaryjnym. Uprawnienia nie mają tu nic do rzeczy.
05 Lut 2013, 16:28
mati8898 napisał(a): później coś namieszałem i się zaczęło logowanie.
A można wiedzieć, przy czym "mieszałeś"?? W jakich ustawieniach grzebałeś??
Właśnie chodzi o to, że nie pamiętam.
06 Lut 2013, 10:29
Jesli konto admina jednak działa (mimo iz w awaryjnym) to wciąż możesz niemal wszystko. Właź na nie i kliknij prawym przyciskiem myszki na dysk C
właściwości
zakładka Zabezpieczenia. Możesz tu nadawać uprawnienia dla każdego konta do używania dysku C. Jeśli jednak problem wynika nie z dostępu do zasobów, ale do samego profilu, to możliwe, że skończył ci się okres ważności konta (jesli było ograniczone), albo może hasło do niego ...
Nie bawiłem się tym nigdy ale ... co by było jakbyś stworzył nowe konto i ustawił je jako domyślne; po czym skopiował zawartość z Documents and Settings/"twoje stare konto"/*.* (bez NTUSER)
na nowo utworzony profil?