Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

matura - praca ustna :)

05 Mar 2007, 17:14

Witam,mam pytanie do was,może akurat ktoś mi coś doradzi. Mam nie długo oddać bibliografie z polskiego, ale mam problem z wyborem ksiązek na prezentacje,może moglibyście mi coś doradzić, osoby które zdawają, bądź zdawały nie dawno mature może będą wiedziały coś na ten temat. Mój temat to: "Ludzie okaleczeni przez II wojnę światową-na podst,ksiązki".
Jak narazie mam i czytam "Inny świat" G.H.Grudzińskiego i "Zdąrzyć przed Panem Bogiem" H.Krall. Nie muszą to być koniecznie lektury, mogą i lepiej by było jakieś inne ksiązki, bo niechce zabardzo brać lektór. Z góry dzięki za podpowiedzi :) pozdro4all
Ostatnio edytowany przez Yoo!, 05 Mar 2007, 21:05, edytowano w sumie 1 raz

05 Mar 2007, 18:04

Z polski do polski przez Ural i Apeniny. Niestety nie pamiętam autora.
Archipelag gułag.
http://www.xlm.pl/sklep.php?a=4&id=4862
"Sprawa Honoru" tylko nie wiem czy to też pod to podchodzi. Bo w sumie nie wiadomo czy chodzi o oklaeczenie fizyczne czy psychiczne itp.

05 Mar 2007, 18:09

Mysle ze "Medaliony" [Zofia Nałkowska] Brat czytal do matury ;)
http://medaliony.klp.pl/

05 Mar 2007, 18:57

"Nadzieja umiera ostatnia" -autora nie pamiętam, opowiada o kliku dzieciach walczących o przetrwanie wpierw w okupowanej warszawie, następnie w oświęcimiu. Autorka opowiada jak wojna zepsuiła jej młodość, dzieciństwo jask zabrała jej rodzine i perspektywy -very fajna ksciążka

"Byłem asystentem dra Mengele" -Niclos Myszla -jakos podobnie. Koles był lekarzem, został wysłany do Oświęcimia, tam z powodu braku chirurgów, werbuje go dr Mengel który proawdzi badania nad stworzeniem człowieka doskonałego i rozwiązaniem zagadki bliźniaczych ciąż. Bohater jest zmuszany do nie etycznego zachowania i mordowania. Próbuje on odnaleźć i uratować swoją rodzine.

Książki nie są super gróbe około 300stron jedna, napisane przyjemnym językiem.

05 Mar 2007, 20:40

oooo dzięki wam, spisuje i jutro ide do biblioteki pokukac te książki :) dzięki jeszcze raz,pozdro :)

EDIT: mam jeszcze jedna proźbe, moglibyście mi doradzić jakieś ksiązki do tematu:
"Tyrani i ciemiężyciele własnych lub podbitych narodów, na przykładzie utworów literackich"
.....ale nie mogą to być żadne biografie :)
Wyślij odpowiedź