Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
27 Lip 2010, 10:16
Witam,
mam problem z microsoft visual c++ redistributable 9.0.30729.4148 - nie mogę go odinstalować, przypadkowo wywaliłem jego folder instalacyjny

przez co nie mogę zainstalować avast5 - tak przynajmniej mi się wydaje. zerknijcie na logi, może Wam się uda to naprawić
OTL:
http://www.wklej.eu/index.php?id=a379425107Extras:
http://www.wklej.eu/index.php?id=5bee904146z góry wielkie dzięki
B
27 Lip 2010, 11:40
Jest tutaj infekcja.
W tym przypadku użyj
ComboFix i daj log z niego.
27 Lip 2010, 12:55
Wklej do notatnika:
- Kod:
Folder::
c:\documents and settings\All Users\My applications\
File::
c:\documents and settings\Isia\xp.sys
Registry::
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^My applications^Windows Defender Apps Control.exe]
[HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\AuthorizedApplications\List]
"e:\\poczta\\MPK\\Mpk.exe"=-
"e:\\poczta\\MPK\\MpkView.exe"=-
Driver::
xp
gupdate
Plik

zapisz jako

CFScript.txt
Przeciągnij i upuść ikonkę
CFScript.txt na ikonkę
ComboFix.exe
Rozpocznie się usuwanie i powstanie log, który dajesz na forum.
27 Lip 2010, 13:28
Coś ComboFix tego nie ruszył.
Pobierz
The Avenger w pole
Input script here wklej poniższy tekst:
- Kod:
Drivers to delete:
xp
Files to delete:
C:\Documents and Settings\Isia\xp.sys
C:\Documents and Settings\All Users\My applications\Windows Defender Apps Control.exe
Folders to delete:
C:\Documents and Settings\All Users\My applications
klikasz
Execute 
Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.
Po wykonaniu wklej raport na forum
C:\avenger.txt + nowy log z ComboFix.
27 Lip 2010, 15:47
Do Avengera wklej:
- Kod:
Folders to delete:
C:\Documents and Settings\All Users\My applications
Robisz to co poprzednio i dajesz raport z Avengera + nowy log z ComboFix.
27 Lip 2010, 16:10
Co za dziadostwo, ciągle wraca.
Wykonaj
pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport (na kompie masz jakąś wersję Portable, nie wiadomo skąd to jest, więc pobierz normalną instalkę)
Po skanowaniu daj nowy log z ComboFixa.
EDIT:
Dodatkowo wejdź w Start

Uruchom
Regedit i w tym kluczu:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
w okienku po prawej prawoklik na Startup

Modyfikuj

w okienku, które wyskoczy wklej:
%USERPROFILE%\Menu Start\Programy\Autostart
OK
27 Lip 2010, 16:50
ok zrobione, teraz tylko malware skanuje i trochę to potrwa jak widzę , ale co zrobić.
może to się przyda:
komputer (laptop) od jakiegoś czasu się wieszał albo podczas oglądania filmu, albo oglądania czegoś na necie (typu youtube etc.). postanowiłem trochę zrobić porządek na kompie, znalazłem te programiki, jak na pewno zauważyłeś, uniblue driverscanner, registrybooster i speedmypc, odkurzacz 12 itd. zainstalowałem wszystkie i podejrzewam, że ten speedmypc tak mi 'usprawnił' kompa, że się sypnął. wywaliło mi avasta, więc postanowiłem go instalnąć jeszcze raz ale się nie dało. zacząłem wywalać wszystkie te programy i wsio usunąłem oprócz tego visuala c++ własnie. próbowałem przywrócić system, ale wszystkie zapisane wcześniejsze stany zostały usunięte podczas czyszczenia kompa. wiem, wiem dupa ze mnie
nie wiem czy to Ci się do czegoś przyda ale pomyślałem, że może warto o tym wspomnieć skoro to 'coś' powraca. oho malware znalazł do tej pory 2 zainfekowane pliki.
27 Lip 2010, 17:37
Wygląda na to, że w końcu udało się załatwić dziada.
Pobierz
OTC uruchom i kliknij
CleanUp Przeczyść dysk oraz rejestr
CCleanerWyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach
InstrukcjaWykonaj
pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport
Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet jeśli go nie używasz)
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _8_XP.htmlUżyj tego narzędzia do usunięcia resztek po .NET Framework
http://www.softpedia.com/get/Tweak/Unin ... Tool.shtmlZainstaluj antywira (jeśli nadal będą problemy z jego instalacją pisz).
27 Lip 2010, 20:08
o chłopie jakie chwile grozy....uruchomiłem OTC i cleanup. chciał zrestartować kompa i jak miałem już kliknąć ok to komp się zwiesił. no to niestety reset poprzez przycisk power i dupa. system uruchamiał się tylko do momentu tuż przed ekranem powitalnym (zmieniło się logo windy - na inne niz zwykle) i system stawał. no więc z płyty windowsa naprawiłem istniejący system na c. mam zrobić jeszcze raz OTE i dalej jak pisałeś czy coś innego może??
27 Lip 2010, 20:10
No to dziwne rzeczy, żeby po OTC system się wysypał. Nic tu już być nie powinno, ale wrzuć jeszcze logi z OTL dla pewności po tej naprawie systemu.