Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

monitor czy karta graficzna

12 Wrz 2007, 22:30

od pewnego czasu mam problem z ekranem...ciągle przygasa i sie rozjaśnia...i właśnie nie wiem czy to coś z monitorem czy kartą graficzną...niekiedy tak sie przyciemni że prawie nic nie widać a w ustawieniach monitora jest jasność na max...co sie dzieje????...pomóżcie...

pzdr

12 Wrz 2007, 23:13

Jaką masz kartę graficzną.
Ale raczej to wina monitora, a masz lcd czy jaki co ????

Re: monitor czy karta graficzna

13 Wrz 2007, 07:26

nawrok888 napisał(a):od pewnego czasu mam problem z ekranem...ciągle przygasa i sie rozjaśnia...i właśnie nie wiem czy to coś z monitorem czy kartą graficzną...niekiedy tak sie przyciemni że prawie nic nie widać a w ustawieniach monitora jest jasność na max...co sie dzieje????...pomóżcie...

pzdr

Najlepiej będzie jak weźmiesz od kumpla karte graficzna i zobaczysz czy będzie się to działo jak tak to padł monitor jak nie to będziemy myśleli dalej...

13 Wrz 2007, 16:17

moja karta to Radeon 9250...monitor LG Flatron F720P (nie LCD)...

13 Wrz 2007, 18:42

Idź do najbliższego kumpla z tym monitorem. Sprawdź u niego na swoim kablu, jak będzie to samo to podłącz jego kablem (jak pomoże to zmień kabel). Jak dalej to samo to znaczy zapewne, że karta graficzna walnięta.

13 Wrz 2007, 19:54

LucaS napisał(a):Idź do najbliższego kumpla z tym monitorem. Sprawdź u niego na swoim kablu, jak będzie to samo to podłącz jego kablem (jak pomoże to zmień kabel). Jak dalej to samo to znaczy zapewne, że karta graficzna walnięta.

To jest monitor CRT a z tego co pamiętam w tych monitorach można wymienić tylko kabel zasilający....

13 Wrz 2007, 20:05

destyny napisał(a):
LucaS napisał(a):Idź do najbliższego kumpla z tym monitorem. Sprawdź u niego na swoim kablu, jak będzie to samo to podłącz jego kablem (jak pomoże to zmień kabel). Jak dalej to samo to znaczy zapewne, że karta graficzna walnięta.

To jest monitor CRT a z tego co pamiętam w tych monitorach można wymienić tylko kabel zasilający....

Hmm chyba masz rację....

13 Wrz 2007, 20:36

Monitor ma parę latek zapewne. Możliwe że się kończy. Ale to mało prawdopodobne. Kabel masz dobry?? Sprawdź na innej grafie. Może masz jakiegoś znajomego co dłubie przy elektronice to spróbuj kabel na nowy wymienić. Jak sie nie uda to trudno i tak trzeba nowy monitor.

13 Wrz 2007, 21:21

monitor ma ponad 2 lata więc stary nie jest...w tej chwili jest wszystko ok...ale dla pewności pożycze od kumpli monitor i karte i bede kombinował...o wynikach poinformuje napewno...

dzięki pzdr

a więc tak....podłączyłem inny monitor i jest wszystko ok...więc to jednak była wina monitora....ale teraz mam pytanie czy to da sie jakoś naprawić...ile by mogła kosztować taka operacja???....

pzdr

05 Paź 2007, 13:47

ten post jest tylko po to by został zauważony mój poprzedni post...

p.s.

powinno być tak że jak zmienia sie treść swojego posta to jest on sygnalizowany jako post nowy bo w ogóle nie jest on zauważany....

pzdr

05 Paź 2007, 22:16

Myślę że najlepiej będzie jak przejdziesz się do jakiegoś serwisu i się dowiesz wróżkami nie jesteśmy więc Ci nie powiemy co tam poszło. Musi to zobaczyć jakiś spec. Naprawa może być groszowa a może się okazać że nie będzie warto inwestować w taki monitor....

13 Lis 2007, 17:11

odświeżam temat gdyż znalazłem coś co może być powodem takiego zachowania monitora........otóż na innym forum znalazłem podobny temat tylko że dotyczył on monitora Philips C2182DAS i kolesiowi polecono wymianę zespołu trzech potencjometrów nad płytką kineskopu.... :shock: :shock: :shock: .........co to w ogóle jest????..........

pzdr

13 Lis 2007, 22:08

Sam tego nie zrobisz... Serwis...
Wyślij odpowiedź