Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Monitor sie psuje?

05 Maj 2009, 21:51

Witam.
Jakis czas temu pisałam o moim monitorze w tym temacie viewtopic.php?f=7&t=17374
Do tej pory zmieniło sie to,że proporcje rozmiaru itp. ma zachowane,ale zanim sie "nagrzeje"(tak to nazywam) to trwa czasami pół godziny ,a dzis nawet godzine.Tzn.: Włanczam komputer,w tle juz słysze jak sie uruchamia Windows-powitalny dżwięk,a obrazu na monitorze nie ma.Są tylko przebłyski co kilka sekund i czarny obraz.Nie da sie nic zobaczyc.Czasami jak mi sie uda miedzy "przebłyskami" najechac myszka na jakas ikone,to jakby szybciej załapuje,przestaje mrugać,mruczeć i gasnać.Ale nie moge tego zrobic szybciej niż po ok.20 minutach,inaczej to nic nie da.Martwi mnie to,bo boje sie ,ze bedzie potrzebny nowy monitor,a to nie jest taki mały wydatek ;o((
Czy on sie psuje czy może cos w podłączeniu,nie wiem-w kablach cos nie tak-jakieś zakłócenia? Miał tak juz ktoś? Dziękuję za każda odpowiedż.Pozdrawiam.

Re: Monitor sie psuje?

05 Maj 2009, 21:55

Zakłucenia raczej nie mają na to wpływu. Najprędzej coś fizycznie nawala. Jak chcesz jeszcze coś mieć z tego monitora, to zabieraj go do elektronika i niech to zobaczy w środku, co jest nie tak. Jeżeli to kineskop to raczej nie ma sensu naprawiać. Zapomniałaś powiedzieć czy to kineskopowy czy płaski.

05 Maj 2009, 22:01

płaski właśnie...obawiam się,że takich to nie ratuje sie,co?

06 Maj 2009, 12:53

Cieżko powiedzieć, nawet nie wiem jak wygląda w środku taki monitor, nigdy takiego nie rozbierałem. Mówiąc o zmienianiu rozmiaru obrazu, masz na myśli odchylanie pionowe, bądź poziome :?:

06 Maj 2009, 15:13

A możesz podać producenta i model monitora.

Raczej na 100% jest to jakaś wada fizyczna, żeby tffuu jeszcze z tego jakiegoś pożaru albo zwarcia nie było...

06 Maj 2009, 19:41

To jest holenderska firma Olidata.
Jestem ciekawa kto takie rzeczy naprawia?Czy takie monitory są naprawiane?Bo różne opinie słyszałam.

Co do zmiany obrazu,to obraz był nienaturalnie rozciągnięty do dołu i w lewa stronę.Tak,że nie bylo widac STARTU i dolnego pasku i niektórych ikon.

06 Maj 2009, 19:56

No ktoś kto się specjalizuje w naprawach sprzętu RTV.

Szczerze Ci powiem że sam producent nie wiele mi mówi o tym monitorze przydał by się też dokładny model, gdzieś z tyłu obudowy na tabliczce znamionowej, powinno być napisane.

Pozdrawiam.

06 Maj 2009, 20:21

Jedynym rozwiązaniem jest zaniesienie monitora do elektronika, który się zna, albo chociaż ma schemat. Innego rozwiązanie na tą chwilę nie widzę.

06 Maj 2009, 20:54

model CP170D
Wyślij odpowiedź