Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
07 Lut 2011, 21:16
Witam. Mam taki problem otóż, kiedy uruchamiam jakąś grę typu FIFA czy Call of Duty, gram przez około jakieś 5-10 minut i monitor się wyłącza, a gry działają dalej, ponieważ wszystko słychac, jak np. Strzelam (Akurat to dotyczy gry Call of Duty), i mam pytanie czy to może przez sterowniki, kartę graficzną czy może monitor "umiera" (ma około 7 lat), myślę, że to monitor i raczej będę kupował nowy, ale chciał bym się upewnic czy może ktoś z Was miał podobny problem? Dodam, że mam zainstalowane sterowniki ATI Catalyst 8.476 (Obecnie najnowsze i świetnie się spisują, moja karta to Radeon HD 3650). Więc proszę o pomoc
07 Lut 2011, 21:23
Podaj pełny konfig kompa z uwzględnieniem marki i mocy zasilacza.
Podaj także temperatury i napięcia np. z programu SpeedFan
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... edFan.html
08 Lut 2011, 14:51
Konfig kompa:
System Windows XP z Dodatkiem SP 3
Procesor: AMD Sempron(tm) 2400+
RAM: 768
Karta graficzna: Radeon HD 3650 AGP (PowerColor)
Zasilacz: 350w, marka AT08XB
Temperatury i napięcia z programy SpeedFan:
Temp1: 35C (Jest znaczek ze spadającą temperaturą)
Temp2: 47C (Jest znaczek z haczykiem, czyli OK)
HDD: 50C (Jest znaczek taki z ogniem)
Nie wiem dlaczego, ale tylko tyle temperatur było...
08 Lut 2011, 18:38
Podałeś same temperatury, bez napięć.
Proponowałbym sprawdzić, czy problem występuje na innym zasilaczu, bo ten to jakiś no-name.
Sam się kiedyś spotkałem z takim problemem i okazało się, że właśnie zasilacz kończy swój żywot (podawał zbyt niskie napięcia).
08 Lut 2011, 19:26
Dobrze sprawdzę to, a także zobaczę jak będzie działał na innej karcie graficznej, ale chciałbym Ci powiedzieć, że teraz nie wyłącza się monitor tylko komputer się restartuje przy grach. I wydaje mi się, że to wina karty graficznej. Jest tak gorąca, że poparzyć się idzie..
08 Lut 2011, 20:19
Restart komputera może być spowodowany też tym, że system próbuje wykonać zbyt wiele działań równocześnie. To oznacza infekcje. Tak więc podaj logi z OTL i GMER:
viewtopic.php?f=22&t=13967#p88736viewtopic.php?f=22&t=13967#p107754
08 Lut 2011, 21:39
kominekl co ty masz ostatnio z tymi logami??? Ja wiem, sprawdzić nie zaszkodzi, ale bez przesady, wszędzie się od razu infekcji doszukujesz, tym bardziej, że problem wygląda na winę hardware...
Wracając do tematu, oczywiście możliwe też, że to wina karty. Sprawdź na innym zasilaczu, potem karcie i zobaczymy co będzie.