Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Monitory CRT kontra LCD

11 Wrz 2010, 11:58

Witam !
Zakładam ten temat bo czytając w necie różne opinie wychodzi mniej więcej pół na pół.
Oczywiście mam na myśli graczy,grafików itd.a nie piszących książki czy internautów czy pracujących w biurze itd.
Ja oczywiście jestem graczem i po przetestowaniu tych i tych jestem bezwzględnie za CRT!
Pozdro!

Re: Monitory CRT kontra LCD.?!

11 Wrz 2010, 12:36

Oczywiście, że LCD. Przemawiają za tym przede wszystkim: wysoka rozdzielczość, niewielkie rozmiary, niższe zużycie energii, są zdrowsze dla oczu itd. Ogólnie CRT już staje się historią. A większość porównań CRT do LCD, które można znaleźć w necie są sprzed kilku lat, kiedy to LCD dopiero zaczęły wchodzić na rynek, więc wtedy można było mieć jeszcze wątpliwości :)

11 Wrz 2010, 13:21

Co do rozdzielczości to można polemizować bo wzasadzie można powiedzieć że LCD mają tylko jedną...a te wyświetlające tą największą to cena nie dla przeciętnego użytkownika.
Co do rozmiarów ..no to jak bym mieszkał w kontenerze to brałbym to pod uwagę ale,że mieszka w normalnym mieszkaniu i mam spore biurko to dla mnie nie jest istotne(żadna przewaga).
Co do zużycia energi ,to prądu mam ci pod dostatkiem..dla mnie żadna przewaga.
Że są zdrowsze..hm..narazie czuje się dobrze dla mnie żadna przewaga.
A gdzie prawdziwy czarny kolor?(wystarczy postawić obok siebie CRT i LCD iwyświetlić jakiś obraz testowy) Smużenie zminimalizowane ale nigdy nie zniknie bo ciekły kryształ nie przeskoczy pewnych technologi.
Być może mam jakieś inne oczy bo nawet w tych najnowszych LED czy cóś tam ..widze te mankamenty
Wypalone czy martwe piksele też widze i nie w tych srarszych ale w tych najnowszych.
Moim zdaniem moda i marketing.

15 Lip 2012, 19:17

No cześć!
Wracam do tematu ..bo szlag mnie trafia jak ślepi ludzie reklamują ...LCD!!\
Wczoraj kupiłem Telewizor LCD LED SAMSUNG 32..itd.(żona mnie terroryzowała od miesięcy)
Miałem PHILIPSA "29" CRT (Płaski kineskop) TV Dialog cyfrowy .
Na Philipsie (analog) obraz był kryształ..kolory..kryształ!!
No a na tym najnowszymy LCD...tragedia!? Jak podłączyłem na eurozłącze to obraz był jak kiedyś rozmagnesowana kaseta Video...straszny!! No to kupiłem kabel HDMI....noooo obraz się polepszył o jakieś 30% ..i dla mnie jest to gówno!
Nigdy nie będzie lepszy od CRT!!!!!!!

16 Lip 2012, 17:49

Porównywanie telewizora do monitora to jak porównywanie samochodu do skutera - niby można do tego samego zastosować, ale jednak nie do końca się jedno sprawdzi ;) A jak cię żona terroryzowała o nowy telewizor, to trzeba było zignorować, to by jej przeszło (zapewne).

Re: Monitory CRT kontra LCD

20 Lip 2012, 17:32

Zdecyduj się LCD czy LED, bo to nie to samo :) Jestem gafikiem i nie wyobrażam sobie pracy na CRT :) na biurku mam 2 monitory LED (po 24 cale) firmy ASUS i obraz Full HD na obu jest miodny, co prawda swoje kosztowały, ale już od kilku lat korzystam z monitorów LCD i LED. Ale dobry monitor to nie wszystko, potrzebna jest jeszcze karta graficzna, która ogarnie taki monitor ;) (2xGTX 680 radzą sobie świetnie w moim przypadku ;P).

20 Lip 2012, 17:56

Zdecyduj sie ..bo jak narazie nie ma ledowych ekranów..są tylko LCD podświetlane LED.
Co do pracy na CRT to napisz w necie monitory profesjonalne CRT i porównania z LCD LED.
http://www.digit.pl/artykuly/38776/Prof ... y.CRT.html

24 Lip 2012, 10:58

Jeszcze do "NowYo12" poczytaj sobie tu: http://www.jaki-tv-forum.home.pl/autoin ... =188.0...a potem zabieraj głos.

03 Paź 2012, 15:59

Spędzając połowę dnia przed monitorem w niezbyt dobrze oświetlonym pomieszczeniu nie wyobrażam sobie pracy na CRT :) dokładniejszy szkic zrobię na LCD czy też LED (od początku chodziło mi o podświetlanie ale w tej kwestii się nie zrozumieliśmy) niż na starym 19 calowym CRT, który nie oferuje mi wygody pracy... jakby tego było mało, widzę różnice między rodzajami podświetlania "płaskich" monitorów jak tylko przed nimi siadam, przez kilka lat wzrok mi się wyczulił na takie rzeczy...
Wyślij odpowiedź