Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Możliwości overclockingu

20 Kwi 2013, 12:49

Otóż oveclockig jest mi jest bardzo przydany to zwiększenia fps i kilku grach.

Ok. to jest tak

Procesor - Pentium Dual Core E4700 2.60 ghz, ma zintegrowany układ chłodzenia. Podkręcam z 200 mhz na 215 mhz. Na 220 mhz niestabilne.
Grafika - Zintegrowana GeForce 7100, w biosie mogę podkręcać na procenty, ja daje na 10 %, 15 % powoduje niestabilność.
Płyta główna - Gigabyte, macie tutaj ID pokazane w Evereście - 12/20/2007-NF73-6A61NG05C-00. Nie podkręcam niczego.
RAM - Chyba nie jest aż takie istotne - GoodRam 1 GB 800 mhz DDR2. Podkręcam z 800 mhz na 900 mhz (bez napięć), 1000 mhz powoduje zawieszanie pc podczas bootowania.
Zasilacz - IBox 400W, chciałbym o odpowiedź czy jest w czarnej czy białej liście zasilaczy, bo nie ma w tym temacie. Ja bym dał do białej, od wielu lat nigdy nie było problemów.
Inne - nagrywarka cd - dvd, dyskietki no i 1 dysk twardy.

Jak coś jeszcze to pisać.

Chciałbym się dowiedzieć ile może uciągnąć mój zasilacz, bo wszystko razem nie próbowałem podkręcać. Chciałbym też wiedzieć, czy jest sens podkręcać procesor, kiedy mogę z wartości fabrycznej podciągnąć do jedynie 2.75 ghz, a gry w które gram nie wymagają aż tyle.

Może wyjde z tematu - co to jest, mam karte graficzną geforce 7100 / nforce 630i , to nie wiem co znaczy to nforce. Wie ktoś?

Dziękuję all za help :) .

Re: Możliwości overclockingu.

20 Kwi 2013, 15:40

Co do procesora... to istna grzałka, podkręcanie na boxowym chłodzeniu to samobójstwo. Potrzeba naprawdę porządnego chłodzenia aby myśleć o podkręcaniu. Jeśli masz procek pod Socket 775 zastanów się nad wymianą procesora na jakiś Core 2 Duo. Procesory te mają mniejszy pobór mocy i wydzielają mniej ciepła. Ja np miałem Core 2 Duo E 4400 (2,0 GHz) i udało mi się go podkręcić do 3,2 GHz !. Procki z reguły podkręcają się do pewnego momentu a później trzeba im dodatkowo podnosić napięcie.
Co do grafiki: jest słaba - za dużo nie zyskasz na podkręcaniu, więc nie ma to sensu.
Zasilacz który masz jest strasznie słaby i nie polecałbym go do podkręcania. Ja w ciągu roku przerobiłem 2 takie "zasilacze".

21 Kwi 2013, 12:27

Jeżeli chodzi o proc, to ja dokładnie mam Inter Core 2 Duo CPU 2.60 GHZ e4700, więc źle wpisałem, nie mam pentium, można odświeżyć?
Dodam jeszcze, temperatura procesora bez OC wynosi 35 stopni, zaraz po wyłączeniu gry (3 godziny bez przerwy) 40 stopni, jak używam cały dzień :D to 45 stopni, jak proc. jest na OC o 15 mhz to są wszystkie o 5 stopni wyższe, więc jak z temperaturami?
A czy podkręcanie ram da jakieś efekty?
A czy podkręcenie GeForce4 MX 4000 da efekty? Ta stara karta graficzna ma niewydolności układu 3d, więc gry się duszą. Chciałem w RivaTuner ale nic nie dało. Jest jakiś sposób? BIOS nie pozwala :( .

21 Kwi 2013, 20:57

Najwięcej zyskasz na podkręcaniu procesora. Ramu i grafiki nie opłaca Ci się podkręcać. Core 2 Duo jest w stanie wytrzymać temperaturę do 70 stopni na rdzeniu (mój procesor pracował w takiej temperaturze po przetaktowaniu o 60%). Poszukaj w internecie wątków o podkręcaniu twojego procesora. Myślę, że można jeszcze z niego sporo wycisnąć. Podkręcaj procesor stopniowo, sprawdzaj temperatury za pomocą Core Tempa podczas maksymalnego obciążenia programem Orthos.

21 Kwi 2013, 21:13

Ale najlepiej to by było zainwestować w kartę graficzną, zasilacz i pamięć RAM. Bo widzę, że chodzi Ci głównie o wydajność w grach, ale przy obecnym sprzęcie wiele nie zdziałasz.

22 Kwi 2013, 13:53

RAM już zakupiłem, właśnie te które dostałem w innym temacie. Czy dodatkowe ram może mi "przerobić" zasilacz?
PS: Dzięki twojej historii, udało mi się podkręcić proc. z 2.60 do 3.00 na stockowym napięciu, jednocześnie RAM z 800 mhz na 920 mhz (bo inaczej niestabilne :shock: ) , komputer jest stabilny. Wie ktoś czemu jest taka zależność?

Jeszcze jedno, czy podwyższenie napięcia trochę może zaszkodzić procesorowi?

Re: Możliwości overclockingu

22 Kwi 2013, 20:54

Jeszcze jedno, czy podwyższenie napięcia trochę może zaszkodzić procesorowi?

Troszeczkę to nie powinno, ale wtedy już temperatura bardzo idzie w górę.

23 Kwi 2013, 06:17

Procesory Core 2 Duo podkręca się poprzez zmianę FSB w Biosie. Problem tkwi w tym, że razem z procesorem podkręcają się również pamięci ram. Czasem jest tak, że procek kręcił by się dalej, ale to właśnie podkręcone pamięci powodują niestabilność komputera. W moim przypadku tak było. Komputer nie "wstawał", ponieważ Ram był podkręcony do 900 Mhz. O dziwo pamięci które miałem OCZ Platinium (niby przeznaczone właśnie do podkręcania) nie chciałby działać przy większej częstotliwości taktowania. Jeśli pamięci osiągają ponad 800/850 Mhz spróbuj zmienić w biosie współczynnik taktowania FSB : DRAM, tak aby pamięci miały mniejsze taktowanie (poniżej 800 Mhz). Kręcenie procesora to nie zabawa. Napięcie zmienia się stopniowo , lecz tylko w wypadku gdy po podkręceniu procesor działa niestabilnie i nie jest to wina temperatury ani pamięci. Jeśli chcesz wycisnąć z tego proca naprawdę wiele to koniecznie kup dobre chłodzenie np Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev.2, Noctua NH U12P lub Scythe Mugen 3 REV.B.

23 Kwi 2013, 13:27

Mi zależy tylko na podkręceniu tylko w małym stopniu, nie jakieś rekory do 4 GHZ tylko trochę. Czy podwyższenie napięcia o 0,5 V (albo o 0,25 V) może mi "przerobić" procesor, czy jednak pozwoli mi zwiększyć zegary?

EDIT: Teraz podkręciłem pocesor o 0,4 V i nie mogłem podkręcić o ani 1 MHZ więcej, tylko teraz komputer jest szybciej niestabilny. Wie jaka jest przyczyna?
Wyślij odpowiedź