Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Mrożenie i restart kompa

22 Lis 2010, 17:59

Windows 7 32 bit

Plyta glowna
Ga-M56S-S3

Procek
AMD Athlon 64 3000+ 1800Mhz

Pamiec
1024 Mb

Grafika
Ati Radeon HD 4550 512Mb Nowa

i dwa dyski twarde 160/40 GB

Zasilka Fortron 460 W Nowy

Image

Witam

Mam taki problem moj kompa sie restartuje i mrozi od jakiegos czasu na poczatku byly tylko restarty przy ogladaniu filmow wiec wymienilem karte na nowa ati 4550 pozniej mialem awarie plyty glownej zostala ona wymieniona na inna ale uzywana w serwisie zapewniili mnie ze jest sprawna mam gwarancje ale i tak komp zaliczal zwiechy i restarty pomyslalem ze zailacz slaby kupilem nowy Fortrona 460 W pamiec testowalem memtestem i wyszlo ze wszystko dobrze i tak dalej jest to samo zawiechy i restarty juz mnie krew zalewa bo nie wiem co sie dzieje jak macie jakies pomysly to prosze o pomoc

Re: Mrożenie i restart kompa

22 Lis 2010, 18:45

Pobierz HD Tune -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Tune.html i podaj screenshoty z zakładki Health i Error Scan.

22 Lis 2010, 19:47

Image
Image
Image
Image

a i jeszcze dodam ze ten drugi dysk jest podlaczony pod tasme razem z napedem dvd i jest on master a sytemowy jest na slave

22 Lis 2010, 19:58

Dyski wyglądają na "zdrowe".

jest on master a sytemowy jest na slave

Dysk systemowy powinien być na master.

Po wymianie płyty głównej reinstalowałeś chyba system???

22 Lis 2010, 20:03

Reinstalowalem

Wlasnie co do tego master nie wiem jak zrobic to jest dysk sata wiec chyba on jest master tak mi zrobili w serwisie ze dysk sytemowy jest slave

Ok przelaczylem wtyczke od dysku systemowego i zrobil sie master a drugiego zrobilem slave i teraz jak tak jest to sytem sie nie uruchamia wyskakuje napis DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK PRESS ENTER.

22 Lis 2010, 20:43

A no to sprawa wygląda inaczej, podepnij dyski tak jak były, bo w przypadku dysków SATA nie ma czegoś takiego jak Master czy Slave, więc jest ok.

Skoro płyta wymieniana, karta graficzna i zasilacz także, no to ja bym jeszcze mimo wszystko sprawdził, czy problemy występują na innej kości pamięci, a później ewentualnie na procesorze.

22 Lis 2010, 20:55

Wlasnie nie mam skad wziasc innej kosci pamieci

22 Lis 2010, 21:25

A nie masz od kogo pożyczyć na chwilę??? A jak nie to w ostateczności sprawdź tą swoją kość na innym kompie.

23 Lis 2010, 00:23

Wprowadzilem cie w blad ja mam 2 kosci po 512 i jedna wyjalem i jak do tej pory wszystko smiga zadnej zwiechy i restartu

23 Lis 2010, 08:24

Jeśli na tej jednej kości wszystko będzie ok, no to masz winowajcę.

23 Lis 2010, 16:41

Patrz wyjalem jesdna kosc i wszystko bylo cacy pozniej wlozylem druga i znow zaczelo sie chrzanic ale pozniej przelozylem kosci do 1 i 3 slotu i teraz ona pracuje w single - chanel zamiast w dual -chanel i jest dobrze narazie zadnych zwiech od wczoraj zobacze co bedzie dalej

byl jeden restart na 5 godz pracy kompa ale jeszcze sa te bledy cos z karta grafiki zwiazane

Image
Image
Image

24 Lis 2010, 18:43

Ok zrobie tak i zaryzykuje kupie dzis Ram zobacze czy to cos da juz mnie szlak trafia doslownie

Producent: GOODRAM
RODZAJ: DDR2
POJEMNOŚĆ: 1GB
Częstotliwość 800MHz (PC2-6400)
CAS Latency: CL5
Przepustowość: 6400 MB/s
Napięcie zasilania: 1,8 V
Złącze: 240-pinowe

24 Lis 2010, 20:54

Zrób tak jak wcześniej, czyli popracuj jeszcze jakiś czas na jednej kości, później na drugiej. Wtedy będziesz miał pewność, która z nich powoduje problemy.

24 Lis 2010, 21:33

Jest tak obojetnie na jakiej kosci smiga jest dobrze ale jak sa 2 to juz jest problem

24 Lis 2010, 21:43

No ok, ale czy sprawdzałeś każdą z osobna, czyli zostawiłeś kość "pierwszą" a drugą wyjąłeś i sprawdziłeś czy wszystko ok, a następnie pierwszą wyjąłeś, a włożyłeś drugą i sprawdziłeś???
Wyślij odpowiedź