Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Nagłe wyłączenie i brak oznak życia

29 Kwi 2013, 16:13

Grałem wczoraj w grę, która mocno obciążała mój komputer ale chodziła płynnie. Komputer nagle wyłączył się i teraz nie da się go włączyć, nie reaguje na przycisk power.
Pomyślałem od razu o zasilaczu, lecz jego bezpiecznik jest nie ruszony, sam zasilacz prąd daje, ponieważ mam podświetlaną klawiaturę na usb i ona się świeci. Skończyły mi się pomysły... Co to może być? Jak sprawdzić co się zepsuło?

Re: Nagłe wyłączenie i brak oznak "życia"

29 Kwi 2013, 16:36

Być może temperatury były zbyt wysokie (spowodowane dużym obciążeniem) , mogło się skończyć na spaleniu jakiegoś podzespołu (w przyszłości inwestuj w lepsze chłodzenie) .Wyjmij baterię z płyty głównej, po 10 - 30 minutach włóż i zobacz czy działa, jeśli jednak to nie pomoże to sprawdź jeszcze czy zasilacz i/lub gniazdko, kabel nie są uszkodzone, czy też kable są dobrze włożone. Może też coś się rozłączyło w kablach (w komputerze), otwórz komputer i sprawdź czy się coś nie odłączyło (dysk twardy, karta graficzna i inne), przy okazji wyjmij baterię wcześniej wspomnianą. Jest ona wielkości 1zł i musi być gdzieś na płycie głównej. Takie same są w niektórych zegarkach (płaskie, okrągłe).

Re: Nagłe wyłączenie i brak oznak życia

30 Kwi 2013, 16:55

Z kablami jest wszystko ok, wszystko jest podłączone, baterię wyjmowałem i nic nie pomaga.

30 Kwi 2013, 18:29

Na próbę podmień jednak zasilacz.

01 Maj 2013, 17:18

Podłączyłem inny zasilacz i komputer działa.
Miałem 450, teraz mam podłączony 500.
Kupić taki sam zasilacz czy jakiś większy? Jaka firma?

01 Maj 2013, 18:13

Podaj pełny konfig komputera to określimy jaki zasilacz będzie odpowiedni.

02 Maj 2013, 19:05

płyta sAM2 gigabyte m56s-s3 nf560
procesor amd athlon 64 5400+dualcore am2
karta graficzna nvidia gf9600GT
2 gb ram
dysk 500gb sataII 16mb

dodam, że będę inwestował teraz w mój sprzęt i zamierzam go rozszerzać, więc przyda się coś z zapasem mocy

02 Maj 2013, 22:30

Ze sporym zapasem będzie np. ten -> http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=44875
Z ciekawości zapytam, jakiej marki był ten padnięty zasilacz??

03 Maj 2013, 12:13

tracer 4life 450

A co do tego nowego zasilacza, nie dało by rady czegoś tańszego?

03 Maj 2013, 12:41

Do obecnego sprzętu dałoby się, ale jeśli masz zamiar go rozbudować to ten będzie odpowiedni, cenowo jak na tą klasę zasilacza też należy on do tańszych.

04 Maj 2013, 15:56

Tylko czy będzie mi się wszystko zgadzało z podłączeniem.
Obecnie wykorzystuję 20+4 do płyty głównej, 1 sata, 4 molex oraz coś takiego 4 pin 12V P4.

04 Maj 2013, 22:39

Posiada on wszystkie potrzebne w Twoim przypadku wtyczki (także 4 pin mimo, że w podanym linku nie jest to napisane).
Wyślij odpowiedź