Mam mały problem. Chce zmienić nagrywarkę DVD z ATA na SATE, ale nie wiem jaką wybrać. Stara nagrywarka dobrze nagrywa płyty ale strasznie hałasuję podczas nagrywania co nie pasuje zupełnie do komputera gdyż ten pracuje cichutko, że prawie go nie słychać, a drugi powód dla którego chce ją zmienić jest moja płyta główna na której mam tylko jedno gniazdo ATA i na jednym kablu mam dysk twardy i nagrywarkę, przez co dysk twardy musiałem umieścić najwyżej jak się dało a nagrywarkę najwyżej żeby je połączyć (prawdopodobnie to było przyczyną mojego problemu z tematu komp działa ale i nie działa-nagrywarka dotykała płyty głównej-teraz trochę wystaje z obudowy ale nie dotyka płyty i komp działa normalnie). Chce nagrywarkę umieścić wyżej ale nie poprzez zmianę dysku twardego na satę bo dysk mam dość dobry a dyski są znacznie droższe od nagrywarek.
Nagrywarka ma nie przekraczać funduszy 150 zł, ma być pod SATĘ i dobrze by było gdyby miała dołączone oprogramowanie (NERO+Power DVD) które działało by na viście. Nie bardzo jestem przekonany do napędów LG, gdyż w przeszłości ja i wielu moich znajomych miało napędy CD i nagrywarki CD i każda z nich była co najmniej 2 razy w serwisie. Jednakże jestem skłonny kupić LG jeżeli nie znajdę na niego negatywnych opini użytkowników.