Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
25 Gru 2007, 20:08
No jeszcze słyszałem o takim sposobie aby krecić procka ile się chce tylko jest duże ryzyko spalenia procesora podobno łamie się jedną nużkę od procesora i zakłada się 2 potężne wiatraki na boku obudowy i chłodzenie wodne niewiem czy to prawda ale podobno ludzie wyciskają z Pentium 4 1,7Ghz nawet do 2,8Ghz
25 Gru 2007, 20:49
Z pentium 4 to zrobili 8Ghz...
http://ripping.org/database.php?club=8GHz&brand=INTEL
A nóżki się łamie, drutuje i inne cuda robi... Używa się lutownic, ołówków, lakierów przewodzących prąd itp... To jest temat rzeka. Ale Moja wiedza w tym temacie za wielka nie jest. W to się nie bawię.
A chłodzenie wodne to jest lajcik jeszcze... Takie to se byle noob bedzie miał... Ale LN2 czy DI albo agregat to już nie bardzo...
25 Gru 2007, 21:03
Ja szczeżę niejestem za podkręcaniem procesorów ponieważ procesor się grzeje i niejest zbyt stabilny,a po jakimś czasie procek wali błędy ponieważ jest już uszkodzony można podkręcic procka ale delikatnie a nie maximum
25 Gru 2007, 22:04
Lol...
Tyś nie widział podkręcania... Jak mądrze to zrobisz z odpowiednim chłodzeniem to będzie git i zero błędów. Oczywiście na co dzień nigdy nie idzie maks... Błędy są z tego powodu że już tranzystory nie wyrabiają, a nie z powodu uszkodzenia procesora... A żeby procesor przegrzać od kilku lat trzeba się mocno oj mocno postarać.
Aha i masz zagwarantowane że do 90C procesor może działać bez problemu... Przy 135C się winien wyłączyć.
27 Gru 2007, 08:32
ja mam procka P4 2.8Ghz HT i wycisłem z niego 3.2Ghz ale temperature nawet jak nic nierobiłem osiągał blisko 60stopni a jak zaczełem grać 72,74Stopnie mi trzymał więc go odkręciłem spowrotem
moim zdaniem P4 nienadają się do kręcenia(one się za szybko grzeją tak jak Pentium D)
27 Gru 2007, 19:02
Pentium 4 nadają się do OC ale tylko z dobrym chłodzeniem. Pomijając fakt że od czasu wyjścia A64 czy Bartona spec od OC omijał je szerokim łukiem chyba że bił WR.
Palacio, takie też się podkręca...
27 Gru 2007, 20:28
Dużo to ty tego celerona niepodkręcisz bo pewnie blokada trzyma:D chyba że ominiesz blokady kilka postów wczesniej pisalismy z Mac o omijaniu blokad, i dasz dobre chłodzenie to o nawet 80% go podkrecisz
tylko jest ryzyko spalenia procka
27 Gru 2007, 20:58
Zależy jaki rdzeń... Jakie blokady, jak ma dobre mobo to jazda z FSB... Coppermine to nieraz na powietrzu ponad 1ghz... a koło 900mhz stable.
I nie pisaliśmy a wspominaliśmy. Bo pisanie tego nie nazwę. I proszę mi się tu na specjalistów nie kreować bez odpowiedniej wiedzy, najpierw lekturki potem przekazywanie wiedzy innym.
27 Gru 2007, 22:38
trochę więdzy zgarnołem ale niejestem najlepszy w tej dziedzinie :] ale niepowiem że mi się ta dziedzina informatyki niepodoba,jeszcze kilka lat upłynie zanim osiągne dużą wiedze,a pisze to co uważam za rosądne a z tego co widać z pochwał żle ludzią niedoradzam
28 Gru 2007, 11:56
Myślę że koniec już tematu w dziedzinie podkręcania itp
oczywiscie plusiki dla tych co byli aktywni czyli
MAC
VampirLord