Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Najlepszy darmowy antywirus

13 Kwi 2011, 10:08

Hej, obecnie mam Avasta i jakos sie tak stalo ze mnie zawiodl i podczas rutynowego skanowania mialem SPORO wirusow (trojany) z jednymi mogl sobie poradzic z innymi nie.
I teraz chyba czas na zmiane antyvira bo juz jakos nie ufam Avastowi.
Jaki jest obecnie najlepszy antyvir dostepny do sciagniecia za free ?

Dzis jak bede w domu zrobie logi i wrzuce je w odrebnym temacie.

Pozdrawiam.

Re: Antywir

13 Kwi 2011, 11:06

A jaką wersję Avasta posiadasz?? Najnowszą, czyli 6??? Masz może jakiś raport z tego skanowania??? Bo co i gdzie znalazł też jest istotne.

Z darmowych można jeszcze polecić Avirę -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... virus.html
AVG -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ition.html
Pandę Cloud -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... virus.html
lub pakiet IS Comodo -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... urity.html

Re: Antywir

13 Kwi 2011, 11:45

Wiesz raportu nie mam, chyba ze on robi kopie zapasowa i jest to do odzyskania. Przy szybkim skanowaniu wylapal kilkanascie wirusow, usunol je, potem skanowal po resecie przy starcie systemu i tam bylo ich multum. Zarazone pliki byly i w documnets and settings, windows, temp, na dysku gdzie mam rozne filmy, muze itp. przewaznie byly to trojany i jedno co zapamietalem to byl blad 42111(chyba tak) i z nim nie dalo sie nic zrobic, ani kwarantanna, usuniecie tylko pomin.
Potem uzylem skanera online i on znalazl jeszcze 2 wirusy i je usunal.
Pamietam tez ze byl trojan generic (?) i jakis jeszcze.

Wersja avasta jest najnowsza, baza wirusow tez.

Re: Najlepszy darmowy antywirus

13 Kwi 2011, 12:20

@Drusss spróbuj przetestować pakiet IS: Comodo Internet Security Sam program antywirusowy to zdecydowanie "za mało". Chyba, że używasz chociaż firewall'a.

13 Kwi 2011, 12:39

Nie uzywam zadnego firewall'a ( oprucz tego co jest w xpku ). A router wifi ma sam w sobie jakis firewall ?

P.S.
Dziekuje Modowi/adminowi za zmienienie nazwy mojego tematu na odpowiedniejszy

13 Kwi 2011, 13:24

Spośród darmowych rozwiązań mogę polecić avast! Free Antivirus i Avira AntiVir Personal - Free Antivirus. Obydwa do pobrania z działu Antywirusy: http://www.instalki.pl/programy/Downloa ... irusy.html

13 Kwi 2011, 13:26

Drusss napisał(a):Hej, obecnie mam Avasta i jakos sie tak stalo ze mnie zawiodl i podczas rutynowego skanowania mialem SPORO wirusow (trojany) z jednymi mogl sobie poradzic z innymi nie.
I teraz chyba czas na zmiane antyvira bo juz jakos nie ufam Avastowi.

No wlasnie avast teraz nie dal rady i gby nie ja to ciagle mialbym zawirusowany komputer i Avast stracil duzo w moich oczach...

13 Kwi 2011, 14:33

Avast to słaby antywirus. Najlepszy według mnie jest cały pakiet Comodo.

13 Kwi 2011, 15:25

A przypadkiem Avast nie wykrywał infekcji w plikach .html??? Jeśli tak to fałszywe alarmy związane z wadliwą aktualizacją -> https://blog.avast.com/2011/04/11/false ... -110411-1/

13 Kwi 2011, 17:56

tak, tez byly tam pliki zarazone przez html. Ale nie tylko.

EDIT :
w kwarantannie mam 2 takie pliki :
Nazwa : dv_aspnetmmc.chm
wirus : HTML:script-info

Nazwa : dv_aspnetmmc.chm
wirus : HTML:script-info

13 Kwi 2011, 20:37

Czyli w takim razie najprawdopodobniej to jest wina tej wadliwej aktualizacji. Musiałeś mieć sporego pecha, bo po 45 min została wydana aktualizacja usuwające te fałszywe alarmy.

14 Kwi 2011, 00:33

Wiesz alarmy alarmami, ale ja nie moglem wejsc na zadna strone prakycznie,bo wywalalo mi ze nie mam dostepu do netu ( nie pytajcie czy mialem...bo mialem ).

Mam teraz zainstalowanego NOD'a i z nim tez mam problem, mianowicie :
zaczlelem skanowac swoj komuper Nod'em i przez ponad 2 godz przeskanowal mi 4%.
A co gorsze wedlug niego dopiero minelo 33min, a start skanowania zaczol sie o 20:23, teraz jest 22:40 i nadal jest 4% i ciagle jest ten sam czas pokazany co wyzej napisalem, co sie dzieje ?
Juz 2 razy zaczynalem takie skanowanie i za kazdym razem stawal na 4%. z tego co widze to stoi na roznych plikach. jeden plik ma ponad 4gb i nie moze sobie z nim poradzic.

to samo napisalem na forum essetu, moze mi pomoga, co Wy o tym sadzicie ?

14 Kwi 2011, 11:54

Wiesz alarmy alarmami, ale ja nie moglem wejsc na zadna strone prakycznie,bo wywalalo mi ze nie mam dostepu do netu ( nie pytajcie czy mialem...bo mialem ).

To właśnie była wina Avasta, bo także blokował sporo stron uznając za zainfekowane, także wina tej wadliwej aktualizacji.

14 Kwi 2011, 12:28

Ok no to byla to wina Avasta.

A co teraz sie u mnie dzieje ze ten zachwalany NOD nie chce mi przeskanowac dyskow?

14 Kwi 2011, 13:49

Co to znaczy nie chce? Co się dzieje?
Wyślij odpowiedź