Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
03 Mar 2016, 15:33
Wiem, że już sam tytuł powoduje, że nie macie ochoty wchodzić w ten wątek i odpowiadać, ale proszę o przeczytanie tego co mam do powiedzenia. Przeszukałem już wiele wątków o podobnej tematyce, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Ze względu na moją ciekawość poznawania nowych rzeczy zainteresowałem się też informatyką. No i tu właśnie problem - nie wiem skąd czerpać informacje na ww. temat. Chciałbym poznać podstawy informatyki - nie mam pojęcia o programowaniu, o sieciach itd. Chcąc zatem poszerzyć wiedzę na ten temat pytam drodzy forumowicze skąd się tego wszystkiego nauczyć - czy mam zainwestować (żaden problem) w książki o informatyce na poziomie liceum/gimnazjum? Jeśli tak to jakie? Czy macie jakiekolwiek inne propozycje?
Z góry dzięki za odpowiedź.
04 Mar 2016, 12:28
Podstawą wiedzy z płaszczyzny informatyki jest nie tyle posiadanie tejże wiedzy, co umiejętność szybkiego i skutecznego docierania do pożądanych informacji. Zatem za pierwszą fazę procesu kształcenia, powinieneś obrać sobie szlifowanie tej właśnie umiejętności. Jak powiedział kiedyś mój profesor - "Informatyk nie musi wiedzieć wszystkiego ze swojej dziedziny, ale musi potrafić samodzielnie odnaleźć użyteczne informacje".
10 Mar 2016, 14:21
Zgadzam się, a żeby te umiejętności pozyskać to dobrze jest po prostu sobie kilka godzin nauki u jakiegoś informatyka wziąć.
11 Mar 2016, 00:06
Informatyka to obszerna dziedzina składająca się z elektroniki, elektrotechniki, matmy - umiejętności analitycznego myślenia, programowania (C++, Java, VBA, PHP, SQL), dochodzą także do tego zagadnienia związane ze sprzętem, sieciami, grafiką i można by wymieniać nieskończoność... - jest bardzo wiele różnych gałęzi i specjalności. Do tego oczywiście też dochodzą umiejętności praktyczne - są one bardzo ważne. Sam studiuję Automatykę i Robotykę, a choć komputery składam i naprawiam od ponad 10 lat to ostatnio uświadomiłem sobie jak uboga jest moja wiedza w zakresie informatyki. Choć na sprzęcie się znam, programować potrafię np w C++, VBA a także projektowałem strony internetowe.
Proponuję podjąć w przyszłości pracę w zawodzie informatyka i połączyć ją na przykład ze studiami zaocznymi w tym kierunku.
Choć studia na tym kierunku do łatwych nie należą.
27 Wrz 2016, 13:10
Wszystko jest w internecie.Dobrego Informatykowi jest potrzebny tylko laptop.Może nie mieć warunków,może nie mieć pieniędzy.Ale ma ten komputer z internetem i to dzięki niemu może się nauczyć dużo nawet bez Wyższej Szkoły.
09 Gru 2019, 13:03
Witaj,
Zacznę od kursów online dla początkujących. EdX ma listę kursów: Informatyka z Harvardu, MIT.
23 Gru 2019, 11:07
Poprzez książki i internet można skutecznie się uczyć. Przynajmniej takie jest moje zdanie.