Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Nero nagrywa DVD, a CD nie...

11 Sie 2009, 18:05

Mam Nero 7, nagrywarkę HL-DT -ST DVDRAM GSA-H10N.
Przy nagrywaniu płyt DVD wszystko jest w porządku, ale już przy CD nie. Próbowałem na paru płytach CD- porażka. Co może być tego przyczyną?

Przy próbie zapisu komunikat jest m.in. taki:
- nieprawidłowy dysk (ale jest prawidłowy - CD-RW) :?
- wykonanie polecenia Fiksacja nie jest możliwe
- zapis z prędkością 24x (3 600 KB/s) nie powiódł się (z 16 x też nie) :x
I wysuwa mi dysk z napędu... Tak jest z każdą płytą CD (-R też)...

Re: Nero nagrywa DVD, a CD nie...

11 Sie 2009, 19:24

Może spróbuj nagrać przez Windowsa, żeby się upewnić, że program nie nawalił.

11 Sie 2009, 23:32

Zobacz inny program do nagrywania. Ewentualnie aktualizuj firmware (punkt 4): viewtopic.php?f=41&t=16307

12 Sie 2009, 15:40

Ściągnąłem inny program. Wykonałem te same czynności. Sytuacja identyczna. DVD nagrywa, CD nie.
Czyli firmware pozostaje zaktualizować. Kiedyś to robiłem, jakiś rok temu... :grin:

Sprawdziłem w necie biosy dla mojej nagrywarki ( LG GSA-H10N ) i wychodzi na to, że mam najnowszą - JL12. A problem zostaje... O co chodzi, o co chodzi? :D
Image

13 Sie 2009, 00:23

mam kużwa idealnie to samo ino mnie się jeszcze do tego napęd nie wyłącza w ogóle muszę wypiąć kabel z sieci a do tego instalowałem na nowo nero /oryg/ i dalej nic i 100 CD w czarnej d...e

13 Sie 2009, 00:29

pomocy w imieniu moim i pozwolę sobie też w imieniu kolegi -kozacy mile widziani :)- DVD jest ok a CD do kosza za każdym razem :(

13 Sie 2009, 13:14

Ile lat ma ta nagrywarka :?: Poza tym żaden "kozak" tu nie pomoże, jeśli laser poszedł, chociaż dziwne jest to, że dvd jeszcze obsługuje.
Wyślij odpowiedź