Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
18 Gru 2006, 22:55
witam!mam nastepujacy problem gdy wlanczam kompa to nic mi sie nie wyswietla.....i po chwili (ok 3-4sekund) sam mi sie wylancza komp i tak za kazdym razem.....nie wiem czym to moze byc spowodowane ale wydaje mi sie,ze to wina zasilacza....prosze o pomoc.
18 Gru 2006, 23:02
A bios nie pika?? Możliwe że uległ skasowaniu. Zrob reset CMOS jak nie pomoże wymień baterie na płycie głównej. Jak się dalej nic nie wyswietla sprawdź grafe. Dalej nic z kompem do sklepu żeby Bios nagrali albo powiedzieli ci że mobo padło.
18 Gru 2006, 23:40
Rafaleczek , może to być wina zasilacza a nie musi , ale miałem tak jak ty na początku komp wyłanczał mi sie jak odpalałem gry..... potem jak kilka programów....a potem w ogóle sie nie włączał tylko po odpaleniu tak po 5 sekundach sie wyłaczał. Zmieniłem zasilacz na stary 250V
![n :D](https://forum.instalki.pl/images/smilies/002.gif)
i chodzi normalnie wiec jak tylko dostane kase ide kupić nowy mocniejszy. Ale zanim postanowisz kupic nowy zasilacz zrób to co pisał Mac bo pewnie on ma racje u mnie był to akurat zasilacz i Ciebie może być cmos...
18 Gru 2006, 23:55
sorki ale mozesz mi wytlumaczyc co to cmos bo nigdy nie mialem doczynienia z czyms takim....
![n :oops:](https://forum.instalki.pl/images/smilies/054.gif)
(poczatkujacy....;/)
19 Gru 2006, 00:48
Weź książkę od płyty głównej i poszukaj tam "Clear Cemos" potem odnajdź to na płycie głównej tam pewnie będzie się nazywało "CLRCMOSO" weź zworkę i włóż ją tam , potem kliknij przycisk od uruchamiania kompa , (Nie wiem czy dobrze robie ale zanim włożę i wyjmę zworke zawsze wyłączam kompa z prądu) wyjmij zworkę i włącz kompa i juz masz zresetowany cmos czyt. Bios.
19 Gru 2006, 18:27
wyciagnolem baterie z plyty glownej....ale nie pojawia mi sie teraz ekran (cale czarne) i nie wiem co zrobic....prosze o pomoc.
19 Gru 2006, 21:50
Trzeba ja włożyć z powrotem i sprawdź co sie stanie.
19 Gru 2006, 22:48
wsadzilem ja spowrotem i jest czarny ekran....co mam zrobic ?
21 Gru 2006, 20:13
pomoze mi ktos ?
21 Gru 2006, 21:19
Do serwisu. Ewentualnie do kumpla co ma taki sam socket i złącze na grafike i testowac po kolei.
21 Gru 2006, 21:51
karta graf jest ok bo sprawdzalem u kumpla....(nie wiem czy dobrze gadam ale moze to byc cos z biosem ? np.usuniety czy cos ?)
21 Gru 2006, 22:16
No to zamien mobo i sie dowiesz.
21 Gru 2006, 22:20
sory moglbys jasniej bo nie wiem o co chodzi ?
21 Gru 2006, 23:46
Płytę główna sprawdź.