Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Niedziałające USB

05 Mar 2012, 20:26

Witam!

Mój brat podłączał czytnik kart pamięci do portu USB i nagle komputer się wyłączył a po restarcie nie działają mi porty USB na płycie głównej. Na przednim panelu działają. W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników odinstalowałem i zainstalowałem na nowo wszystkie pozycje w Men, Urzą. w zakładce ``Kontrolery Uniwersalnej Magistrali Szeregowej`` ale to nie pomogło. W BIOS-ie USB włączone. Niestety nie mam żadnych narzędzi żeby sprawdzić napięcie na USB (lub jakoś tak-wyczytałem w necie) ale myszka nie świeci :) Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Już mam zamiar zmienić płytę główną bo mam jakąś ale nie wiem czy procesor i reszta będzie na niej chodził i czy nie jest za stara a po za tym nie jestem pewny czy sobie poradzę ze zmianą więc wolał bym aby tą jakoś naprawić.
Moja płyta którą używam i mam zwalone USB to wg Everesta:
Nazwa płyty głównej ECS L7VTA (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio)

Z góry dziękuje za pomoc

Re: Nie działające USB

05 Mar 2012, 20:44

Spróbuj jeszcze zresetować BIOS.

05 Mar 2012, 20:48

mati8898 napisał(a):Spróbuj jeszcze zresetować BIOS.

To znaczy? Jak to zrobić (krok po kroku jeśli mógłbyś napisać)?

Kurcze ja myślę że może jakoś źle wkładał i coś zwarł i się spaliło coś na płycie, tylko by wtedy menadżer urządzeń coś pokazywał. A może jest jakiś program do autopsji portów USB..
Ostatnio edytowany przez Qbayt, 05 Mar 2012, 20:52, edytowano w sumie 1 raz

05 Mar 2012, 20:51

Wyjmij bateryjkę z płyty głównej na jakieś 30 min, później włóż i odpal kompa. Pojawi się komunikat, aby użyć domyślnych ustawień.

05 Mar 2012, 23:28

mati8898 napisał(a):Wyjmij bateryjkę z płyty głównej na jakieś 30 min, później włóż i odpal kompa. Pojawi się komunikat, aby użyć domyślnych ustawień.

Niestety nie poskutkowało :(
Coś jeszcze da się zrobić?

06 Mar 2012, 00:11

Przeinstaluj sterowniki usb

06 Mar 2012, 21:33

bajbus napisał(a):Przeinstaluj sterowniki usb

Zrobione dalej nic :(

06 Mar 2012, 21:45

Sprawdź czy w portach jest w ogóle napięcie. Choć prawdę mówiąc wszytko wskazuje na to, że są uszkodzone.

06 Mar 2012, 22:47

mati8898 napisał(a):Sprawdź czy w portach jest w ogóle napięcie. Choć prawdę mówiąc wszytko wskazuje na to, że są uszkodzone.

Jak już pisałem w pierwszym pości nie mam żadnych narzędzi żeby sprawdzić napięcie

07 Mar 2012, 07:47

Sprobuj przywrocic system do momentu jak wszystko bylo ok

07 Mar 2012, 21:02

bajbus napisał(a):Sprobuj przywrocic system do momentu jak wszystko bylo ok

Już to robiłem wcześniej:(
Pewnie już koniec możliwości....

Re: Niedziałające USB

07 Mar 2012, 21:04

A spróbuj odinstalować wszelkie -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.

07 Mar 2012, 21:06

kominekl napisał(a):A spróbuj odinstalować wszelkie -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.

Qbayt napisał(a):W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników odinstalowałem i zainstalowałem na nowo wszystkie pozycje w Men, Urzą. w zakładce ``Kontrolery Uniwersalnej Magistrali Szeregowej`` ale to nie pomogło.

:?

07 Mar 2012, 21:49

A aktualizacji sterownikow probowales?

07 Mar 2012, 22:08

bajbus napisał(a):A aktualizacji sterownikow probowales?

Nie,nie próbowałem skoro na tych sterownikach chodziło to nie widzę sensu. Podejrzewam jakieś spięcie i przepalenie czegoś w USB
Wyślij odpowiedź