Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.
Wyślij odpowiedź

odświeżanie obrazka na stronie www

11 Lis 2008, 23:48

umieściłem na stronie obraz z kamery w postaci obrazka jpg który mi sie odświeża co 20 sekund ale w przeglądarce nawet jak jest włączona to nic sie nie dzieje nawet to 15 minut i tu pytanie, czy da sie w jakiś sposub zrobić zeby mi sie ten obrazek sam odświeżał ?? np co 20 sekund albo co 21 dla pewności zniamy obrazka ?? nie chodzi mi o odświeżanie całej strony tylko samego obrazka. lub moze jeset jakiś skrypcik gdzie obraz na bierzaco jest wyświetlany z kamerki na stronie live albo chociaż w miare na bierzaco ?? freeware oczywiście aha i przy okazji np podczas danej imprezy chciałbym żeby na stronie na żywo można była na bierząco oglądac daną impreze z dźwiękiem, obraz jakościowo 320x240 dźwięk średni chociaż bo to było by z kamerki internetowej w małym okienku i tu też pytanie co jak w jaki sposób ??? freeware programikiem moze jakimś który by na bierzaco wysyłałobraz lub żeby dźwięk był na bierząco a obraz wedle internetu spowolniony

czy jest możliwośc wstawienia strony w stronie ?? bo mógłbym wstawić strone z samym obrazem kamerki i dał bym na odświerzanie co 5 sek albo 3 .... i by mi sie wtedy odświerzał tylko ten obrazek w sokienku z tą stroną a nie cała strona

Re: odświeżanie obrazka na stronie www

12 Lis 2008, 17:48

Tylko Java Script, ale skryptów już musisz szukać sam bądź komuś zlecić
pozdr.

16 Lis 2008, 14:29

Nie nie musi być od razu Java. Wystarczy, że użyjesz <iframe></iframe>. Tzn robisz osobną stronkę ze zdjęciem, np: zdjęcie.htm i umieszczasz ją w ramce na stronie gdzie ma być to zdjęcie. W ramce będzie cała strona - zdjęcie.htm. A jej stylem i pozycją sterujesz przy pomocy CSS. W metatagu strony "zdjęcie.htm" robisz odświerzanie co ile chcesz. Natomiast cała strona pozostała nie musi się odświerzać. Spróbuj tak zrobić i sprawdź sam :wink: ....

16 Lis 2008, 16:55

goldenhand napisał(a):Nie nie musi być od razu Java. Wystarczy, że użyjesz <iframe></iframe>. Tzn robisz osobną stronkę ze zdjęciem, np: zdjęcie.htm i umieszczasz ją w ramce na stronie gdzie ma być to zdjęcie. W ramce będzie cała strona - zdjęcie.htm. A jej stylem i pozycją sterujesz przy pomocy CSS. W metatagu strony "zdjęcie.htm" robisz odświerzanie co ile chcesz. Natomiast cała strona pozostała nie musi się odświerzać. Spróbuj tak zrobić i sprawdź sam :wink: ....

Pierwsze słyszę o tym sposobie ,ale jest dosyć ciekawy
Daj przykładową zawartość <iframe></iframe>

16 Lis 2008, 17:12

in2dex napisał(a):Pierwsze słyszę o tym sposobie ,ale jest dosyć ciekawy
Daj przykładową zawartość <iframe></iframe>

Fakt faktem, iframe to juz przeżytek i nie zaleca się stosowania ich ale w tym wypadku to najlepsze wyjście.

Przykład iframe:
Kod:
<iframe src="zdjecie.html" width="500" height=500" frameborder="1">
jakiś tekst gdyby przeglądarka nie obsługiwała ramek
</iframe>

Więcej o iframe: http://www.htmlhelp.shl.pl/html/komendy/iframe.php

I to jest właśnie to "wstawianie strony w stronę" ;)

pzdr

16 Lis 2008, 19:28

LukaS napisał
Fakt faktem, iframe to juz przeżytek i nie zaleca się stosowania ich ale w tym wypadku to najlepsze wyjście.

Nic dodać nic ująć czy będzie działało poprawnie sam musisz sprawdzić, no i co najważniejsze bez dodatkowych skryptów :smile:
Ale weź jedno pod uwagę, to bardzo ważne!!
Mianowicie to, że wiele osób ma wolniutki internet, i jak te zdjęcie będzie się często odświeżało to za każdym razem będzie się ładowało od nowa - a to może trwać długo jeśli grafika jest dużych rozmiarów (na przykład). No i weź pod uwagę to, że jak się ktoś wkurzy, to już nigdy nie zajrzy na twoją stronę....
To tak na marginesie.... :cry:
Bądź co bądź sam decydujesz :569:
Wyślij odpowiedź