Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Padł komp

13 Gru 2007, 21:36

Podczas pracy komputera zgasł monitor. Próbowałem zresetować komputer ale na nic nie reagował, nawet na wyłącznik. Więc wyłączyłem go z prądu i niestety nie chcę się wogóle uruchomić. Kompletne zero, jakby nie miał prądu, a na dolnej części płyty obok baterii miga czerwonka dioda. Po wyłączeniu z zasilania gaśnie. Co mogło się stać??

13 Gru 2007, 21:46

Prawdopodobnie padła ci pamięć ram lub karta graficzna jest wiele możliwych przyczyn ale najprawdopodobnie te 2 rzeczy

13 Gru 2007, 22:12

Jaka płyta główna ?

14 Gru 2007, 00:01

Zasilacz chodzi? Jak chodzi to zresetuj zworke na płycie głównej. Jeśli to nie pomoże to tak jak wyżej.

EDIT

są jakieś dźwięki?

14 Gru 2007, 00:06

Zasilacz nie chodzi. Nic nie działa.

14 Gru 2007, 08:39

Jak zasilacz niedziała to on ci pad to się nieprzejmuj to wydatek ok 50-60zł zalezy jaki chcesz ale dla pewności sprawdz czy niewyłączył ci się przycisk styłu zasilacza na zero,sprawdz kabel,i wtyczke do zasilania płyty głównej

14 Gru 2007, 08:49

Podłączyłem innym kablem i nic. Wtyczki też wyłanczałem i włanczałem. Ale gdyby to był zasilacz to całe szczęście, ale jak to sprawdzić?

14 Gru 2007, 09:10

Poprostu podłącz komuter do prądu i sprubuj go włączyć sciągnąc bok obudowy i posłuchaj czy zasilacz pracuje jeśli nie pracuje to musisz wymienić go na inny bo niewiem co miało by się stać ale zasilacz zawsze musi dać jakiś znak :D

Albo jak miałbyś aparat to podłącz komputer do prądu i włącz go i zrub zdjęcie o jaką diode ci chodzi to by wszystkim tu nam pomogło w rozwiązaniu twojego problemu

14 Gru 2007, 13:35

Dawid255151 napisał(a):Poprostu podłącz komuter do prądu i sprubuj go włączyc

Chłopie czytaj ze zrozumieniem.....

staszek napisał(a):Podłączyłem innym kablem i nic.

Musisz podłączyć na innym zasilaczu, podaj nam nazwę i model płyty głównej .

14 Gru 2007, 16:31

Najlepiej pójdź do kumpla co ma ten sam socket. I po kolei wszystko próbójcie. Począwszy od zasilacza poprzez proc ramy mobo dysk grafę...

16 Gru 2007, 23:43

to co znalazłem na płycie to: ABIT-NF8V, Nie wiem czy o to chodzi,

17 Gru 2007, 13:38

Kondensatory łatwo posprawdzać, pomacaj każdy od góry jeśli będzie wypukły to znaczy że jest zły i trzeba go wymienić.

A tak w ogóle zastosuj się do rady Mac'a i udaj się do kolegi który ma ten sam socket i wymieniać części na przemian na pewno dojdziesz do tego co jest złe......

22 Gru 2007, 00:10

1jaa napisał(a):Zasilacz chodzi? Jak chodzi to zresetuj zworke na płycie głównej. Jeśli to nie pomoże to tak jak wyżej.

EDIT

są jakieś dźwięki?

Ale gdzie jej szukac i jak to zrobic?

23 Gru 2007, 00:12

Jak zasilacz nie chodzi to zworka nic nie pomoże, aczkolwiek tak na przyszłość zworka ta znajduje się koło baterii na płycie głównej. Musisz na chwile przełożyć w inne miejsce, ale najlepiej to przeczytaj książeczkę i szukaj pod hasłem CMOS(tu przyda się angielski. Moim zdaniem poszedł Ci zasilacz, bo gdyby poszedł proc albo grafa to wiatraki i zasilacz by chodził choć są tam jakieś wyjątki niby.

Tak jak już Ci pisali tutaj, pożycz od kogoś zasilacz i podłącz sprawdź czy działa. Oczywiście tak jak już Mac napisał najlepiej jakbyś znalazł kogoś to ma komputer z takim samym socketem i wtedy pokoleji sprawdzać wszystko.

24 Gru 2007, 15:50

Zasilacz już mi chodzi, komp się załancza tylko, że wydaje krótkie przerywane sygnały, a ekran czarny. Jak mi radzono zwarłem dwa przewody (czarny i zielony) i zasilacz ruszył, nawet się wgrał system, na ekranie miałem wiadomość że windows wgrał nowe urządzenia i należy zresetować komputer - i tak uczyniłem, a teraz mi się nie chce wgrać system tylko mam "syrenę"
A jeżeli chodzi o radę Mac,a, to nie mam skąd wziąść drugiego komputera.
Wyślij odpowiedź