Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

partycja zagineła podczas zamiany miejscami

22 Sty 2009, 16:24

witam, sprawa wygląda tak: mam (a raczej miałem) dwie partycje na dysku, F oraz G. jakiś czas temu nie wiedzieć czemu F mi padła (nie mozna sie dostac na nią, format też nie idzie) z FAT32 zmieniła sie na RAW. na jednym było kombinowane z programem Partition Magic, ale format tez nie poszedł (błąd przy 94%), więc ja niestety chciałem sam pokombinować na tym programie. wywaliłem tą uszkodzoną F i gdy zakładałem od nowa to troche zniszczyłem sprawe ponieważ zgodziłem sie tak jak to program postanowił aby nowo utworzona F była na drugim miejscu (wcześniej od samego poczatku F była pierwsza, a G miała miejsce nr2) i tu zaczyna sie mocny error, gdy mi zamieniało miejscami partycje to zgubiła sie działająca G na której były dane, już odzyskane. i teraz mam samą F bez zmian po usterce czyli system RAW, nie da sie wejść, dac formata itp. w programie Partition Magic wygląda na to że ta zaginiona G gdzieś jest... tylko gdzie? trzeba to dam obrazki z Partition Magic i jesli mozna to bardzo prosze o pomoc z odnalezieniem i przywróceniem G. nawet jesli nie da sie nic zrobić z tą walniętą F to chociaż niech będzie działająca G jak wczesniej. z gory ogromnie dziękuje za zainteresowanie sie tematem, nawet małym. pozdrawiam

Re: partycja zagineła podczas zamiany miejscami

22 Sty 2009, 20:55

Potrzebujesz odzyskać te dane czy po prostu przywrócić działające partycje?
Jeśli tylko przywrócić/stworzyć brakujące partycje to polecam GParted, nagrywasz na płytę i z niej bootujesz, a tam już możesz zarządzać miejscem na dysku

22 Sty 2009, 22:49

chciałbym tylko przywrócić tą zaginioną G no i przy okazji coś zrobić z uszkodzoną F jesli sie da, a GParted nie chce mi sie nagrać w nero wyskakuje "nieoczekiwany format pliku" , być może coś źle robie? choć postepuje według instrukcji...

23 Sty 2009, 19:46

Ale dane też czy nie? Nagraj GParted za pomocą Alcohola

24 Sty 2009, 12:37

dane mnie nie obchodza, wszystko co trzeba to już odzyskane. ja niewiem mi chyba ten GParted na zlosc robi... mam juz alcohola, wybieram kreator nagrywania i nic nie widzi, zadengo pliku z GParted... jak to zrobić zeby wkoncu sie nagrało?

25 Sty 2009, 12:03

czy jeśli bym wywalił partycje RAW i założył od nowa F i G to wszystko chodziłoby sprawnie? chciałbym to zrobic na Partition Magic bo ten GParted cos nie idzie do tej pory...

25 Sty 2009, 21:54

Pobrałeś cały plik? Z tego co widzę jest on spakowany do archiwum *.zip więc wypakuj i Alcohol powinien bez problemów to nagrać

26 Sty 2009, 16:11

no tak, wypakowałem, jest folder i wchodze przez alcohola, przeszukuje podfoldery i pusto...

26 Sty 2009, 17:44

Pobrałem i to nie ISO, więc nagraj "normalnie". W razie problemów z bootowaniem pobierz tę wersję: http://www.slunecnice.cz/sw/gparted/stahnout/ (ISO) i nagraj obraz

31 Sty 2009, 11:17

i wszystko jasne... ale chyba juz sprawa nie ma sensu bo jak chcem założyc partycje obydwie od nowa to pojawia sie błąd... no chyba ze GParted jakos temu zaradzi

08 Lut 2009, 10:52

no juz nic nie da sie zrobic, ale dziękuje za porady, teraz jeszcze musze zrobic coś z zastepczym bo też troche jest nie tak z nim
Wyślij odpowiedź