Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Pikanie kompa przy starcie.

25 Sie 2006, 19:53

Chyba pikanie wydobywa się z kompa więc pewnie to sprzęt (dlatego ddaję w tym dziale).

Otóż przy włączeniu kompa, po 2-3 sekundach wydobywa się takie głośne piknięcie. Jest to uciążliwe szczególnie, gdy zakradam się do kompa nocą (;) ). Zauważyłem, że nikt oprócz mnie (z kumpli ;) ) tego nie ma. Więc pytanie: Czy da się to wyłączyć jeśli tak to jak?

Pozdrawiam.

25 Sie 2006, 20:13

Kabelki na płycie glównej od głosniczka wyjmij ;)

PS: W nocy sie spi ;P

25 Sie 2006, 23:11

Wiesz każdy (chyba że wyjmie kabelki) to ma. Głośniej lub ciszej. A to piknięcie to tylko BIOS się odzywa że wszystko jest OK :D

26 Sie 2006, 04:34

Kod:
Kody dźwiękowe BIOSu

Czasem może się zdarzyć, że błąd wystąpi, zanim jeszcze będzie istniała możliwość przekazania kodu o błędzie w sposób tekstowy. Wtedy BIOS informuje o zainstniałym błędzie podając pewne sygnały dźwiękowe. Są one zależne w wielu przypadkach od producenta BIOSu.

BIOS firmy AWARD - nie ma skomplikowanej gamy dźwięków. Informuje praktycznie tylko o błędach związanych z kartą graficzną lub pamięcią. I tak dźwięk:

* 1 krótki - wszystko w porządku.
    * 1 długi - błąd pamięci
    * 1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    * 1 krótki 2 długie - błąd karty graficznej
    * ciągły - błąd pamięci RAM lub karty graficznej

Z kolei BIOS firmy AMI wydaje dużo bardziej skomplikowaną gamę dźwięków, a błąd zależy od ich liczby. Poszczególne liczby dźwięków to:

* 1 - dźwięk błąd odświeżania RAM
    * 2 - błąd parzystości RAM
    * 3 - błąd w pierwszych 64kB RAM
    * 4 - błąd zegara systemowego
    * 5 - błąd procesora
    * 6 - błąd kontrolera klawiatury
    * 7 - błąd trybu wirtualnego procesora
    * 8 - błąd I/O pamięci karty graficznej
    * 9 - błąd sumy kontrolnej BIOSu
    * 10 - błąd pamięci CMOS
    * 11 - błąd pamięci cache
    * ciągly dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej

26 Sie 2006, 10:01

Aha. Dzięki.

Mimo, że to nie chodzi o pikanie, ale też o sprzęt (a nie chcę tworzyć nowego topicu): Sprzedałem na allegro gościowi kartę Tv WinFast XP 2000 RM. Po kilku kłopotach z przesyłką, gościu wczoraj mi napisał, że karta tv nie wykrywa sterowników do karty graficznej. Sam nie wiem co to może być. A Wy?

Pozdrawiam.

26 Sie 2006, 17:28

Jak u ciebie działała to powiedz mu żeby sie wypchał bo to jego wina. Niech wszystkie stery od tunera zaktualizuje.

27 Sie 2006, 16:50

Mac, ja wiem teraz nawet nie może już mi jej zwrócić. Ale chodzi oto, że jak coś komuś sprzedaję chcę by to działało :? . Próbuje gostkowi pomóc. Wyskakuje mu bład:

"cannot find any video capture device"

Nie może znaleść urządzenia video, chyba. Teraz pytanie jak to naprawić :? .

27 Sie 2006, 20:19

Nie wszystkie stery zainstalował/źle je zainstalował/ ma zasyfionego sysa.
Wyskakuje mu że nie może znaleźć żadnego urządzenia do przechwytywania obrazu video.
Wyślij odpowiedź