Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
28 Wrz 2005, 12:05
piszę geograficzną pracę badawczą i potrzebna mi mapka pewnego obszaru, próbowałem ją skopiować z www. pilot. pl ale się nie dało
zna ktoś jakieś programu ktore umożliwiaja skopiowanie treści do pliku, a może da się jakoś zwyczajnnie skopiować obraz ze stronki
poza tym trzeba mi dokladna instrukcje jak robi się spisy treści w Wordzie 2000
pozdrawiam
28 Wrz 2005, 15:28
zrob zrzut ekranu tej strony z mapka i po sprawie
przytrzymaj przycisk "print-screen" na klawiaturze potem otworz paint w windows wejdz w zakladke edycja i uzyj opcji wklej.
i juz masz mapke w pliku.
pozdrawiam
28 Wrz 2005, 16:41
nic z tego, próbowałem zrzucać ze stronki do pliku i wtedy zrzucało się bez obrazków, brałem tez Ctrl+a i wklejalem do Painta i wtedy wklejało mi tylko część obrazka( mały kwadracik)
28 Wrz 2005, 20:14
daj mi adres tej strony z mapka pokombinuje i dam ci znac
28 Wrz 2005, 22:11
no ale nie wiem czy coś zrobisz
28 Wrz 2005, 22:13
a nie lepie zrobić coś w stylu "nacisnąć prawym na stronie i dać "zapisz stone jako"" i wtedy sie bawić z ta mapką
pozdrawaim @ll
29 Wrz 2005, 00:11
no tak ale wtedy strona zapisuje się bez obrazków, a przynajmniej bez najbardziej potrzebnej części - mapy
29 Wrz 2005, 08:25
Tak jak jeden z kolegów wspomniał już wyżej najprostsze rozwiązanie to użycie przycisku "Print Screen". Jeżeli masz na ekranie interesującą Cię mapkę, naciśnij ten przycisk. Nie wklejaj tego do Painta. Najlepiej zainstaluj sobie IrfanView, uruchom program i jeżeli zrobiłeś już screena wystarczy w oknie programu IrfanView nacisnąć "Ctrl + V" (lub past/wklej z menu).
Teraz możesz zaznaczyć myszką interesujący Cię fragment obrazka i skopiować go (Ctrl + C). Otwierasz nowe okno programu IrfanView i tam wklejasz obrazek, następnie zapisujesz go (najlepiej w jpg).
Oto efekt końcowy pracy:
29 Wrz 2005, 15:04
A oto link, do polecanego programu InfranView 3.97 PL
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... anView.php
30 Wrz 2005, 11:04
zebra już nie przesadzaj z tą pomocą
nie wiem po co mi dałas tego linka
przecież rumun napisał już o co chodzi i nie powinnaś się wtrącać i nabijać sobie liczbe postów
przeciez nie jestem idiotą i ptrafie sobie znaleźć instalkę
pozdro
30 Wrz 2005, 16:00
zebras rulez napisał(a):zebra już nie przesadzaj z tą pomocą
nie wiem po co mi dałas tego linka(...)przeciez nie jestem idiotą i ptrafie sobie znaleźć instalkę
pozdro
No wiesz, jak nie potrafiłeś zrobić zrzutu stronki, to można było przypuszczać, że programu też nie znajdziesz...
zebras rulez napisał(a):przecież rumun napisał już o co chodzi i nie powinnaś się wtrącać
Wtrącać to ja się mogę gdzie chcę i kiedy chcę...
zebras rulez napisał(a):...i nabijać sobie liczbe postów
Bez komentarza.
30 Wrz 2005, 22:16
zebra nie unoś się tak,
przeciez nie chciałem cię urazić
i tak mam do ciebie duzy szacunek, ale czasami twoje posty są niepotrzebne