Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

Po co ludzie rozpowszechniaja wirusy?

19 Cze 2008, 22:56

witam mam pytanie dosyć smieszne:jak myslicie po co ludzie rozpowszechniaja wirusy??? bo rozumiem ze keyloggerami to podgladaja a do czego sluza wirusy;]???

20 Cze 2008, 05:46

Aby uprzykrzyć innym życie i dla korzyści

20 Cze 2008, 17:45

nie tylko :) dla zabawy, z ciekawości, może to być hobby:)

21 Cze 2008, 20:18

Moja teoria jest taka: Wirusy piszą ludzie wynajmowani przez firmy tworzące oprogramowanie antywirusowe. Jedni zarabiają, drudzy zarabiają a tracimy na tym my. Przeciętny użytkownik komputera nie był by w stanie napisać groźnego wirusa lub trojana. Hakerzy napędzają ten biznes, gdyby nie oni to firmy tworzące antywiry dawno by pozdychały

Ale oczywiście moja teoria może być błędna :wink:

22 Cze 2008, 11:30

Duże firmy wynajmują "pisarzy wirusów" po to by zarażać komputery konkurencji, wyciągać, kasować, włamywać się do ich komputerów. Ci co piszą wirusy dostają za to dużą kasę. Oni robią poważne wirusy, takie które ciężko usunąć i robią niezły zamęt w kompie.

Oczywiście też jest tak jak napisał JEDREK, te zwykłe wiruski, raczej niegroźne, wytworzyły firmy antywirusowe, aby utrzymać się na rynku.

Początkujący hakerzy, także piszą wirusy, które do niczego nie dążą, nie dostają za to kasy, a jak dostaną to bardzo mało, robią to bo to jest ich hobby lub porostu im się nudzi...

To wszystko sprzyja firmą antywirusowym, bo mają większe zyski, duże firmy kupują bardzo dobre i drogie zabezpieczenia w dodatku biorą ich dużo, wydając na to kolosalne pieniądze. miliony normalnych użytkowników kupuje także oryginalne antywirusy, dięki temu wszystkiemu firmy takie jak Kasperski czy Eset albo Symantec są potężne rocznie wyciągają setki milionów od użytkowników a doliczyć do tego trzeba jeszcze firmy kupujące od nich pakiety itp.

23 Cze 2008, 11:03

To zalezy z ktorej strony na to spojrzec czy ze strony autorow wirusow czy ze strony ofiary :)

29 Cze 2008, 23:44

Ja bym ich wszystkich powystrzelał. To jest w 100% nielegalne i wogóle nie dobrze się robi na samą myśl, że takie cuda powstają ale dzięki pp3088 i hubert2t i innym komputer mój chodzi jak ta lala :)
Dziękuję :)
Wyślij odpowiedź