Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Podkręcanie procka AMD Athlon 4200+

04 Cze 2013, 20:20

Siema, z góry przepraszam jeśli piszę w złym dziale i proszę o przesunięcie do odpowiedniego. Za 2-3 dni będę posiadaczem Corsaira 550W lub 650W, wydaje mi się że są to zasilacze na tyle mocne że mogę się pokusić o podkręcenie procesora. Mój procesor to AMD Athlon 4200+ 2x2.21 64bit. Prosiłbym o wytłumaczenie co i jak i powiedzenie czy ten zasilacz wystarczy do podrkęcenia tego procka? Na ile maksymalnie uda się podkręcić tego procka?

Re: Podkręcanie procka AMD Athlon 4200+

05 Cze 2013, 07:04

1. Przede wszystkim podaj pełną konfigurację komputera.
2. Myślę, że do podkręcania tego procesora wystarczyło by nawet markowe 450 W. Nastąpi wzrost poboru prądu o jakieś 20-30 W. Na twoim miejscu bardziej bym się martwił wzrostem temperatury (a to jest nieuniknione) po podkręceniu. Może trzeba będzie rozważyć zakup jakiegoś dobrego chłodzenia.
3. Poradników o podkręcaniu procesora jest w sieci multum. Na temat twojego procesora zapewne też.
4. Każdy procesor ma inne możliwości. Ja np kiedyś miałem Core 2 Duo E4400 2,0 Ghz. Niektórzy nie mogli osiągnąć 3,0 Ghz a mi się udało podkręcić do 3,2 Ghz (60 % wzrost taktowania).
Wyślij odpowiedź