Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
20 Gru 2008, 02:15
Witam. Posiadam wymieniony w temacie procesor i chciał bym go "delikatnie" podkręcić, ponieważ na chwilę obecną jest najsłabszym podzespołem w moim komputerze. Mam odpowiedni do tego zasilacz Chieftec'a 450W i chłodzenie Pentagram'a, które sprawia że max. temperatura w stresie nie przekracza 45*C. Wiem jak podejść do szyny FSB i napięcia rdzenia, ale nie wiem co zrobić z timingami pamięci RAM( Geil Ultra 2x1GB 800MHz). Może zna ktoś jakiś dobry poradnik, który mi rozjaśni w głowie i pomoże w zabawie. Oczywiście wszystko będzie sowicie wynagrodzone. Dziękuję i pozdrawiam.
20 Gru 2008, 17:43
Napięcie zostaw w spokoju. Timingi tez dopóki nie wywala błędów na ramach. Wtedy podnieś leciutka napięcie na rami o 0,1v. Jak to nie pomoże to je trochę poluzuj(zwiększ).
25 Gru 2008, 02:17
Ja Ci bym radził żebyś nie podkręcał pentium D, kiedyś podobny model podkręcałem i niestety sie spalil.
25 Gru 2008, 03:05
Do ilu go podkręciłeś i jaki to był dokładnie model??? Ja już swojego podkręciłem z 2,8GHz do 3,2GHz i pewnie jeszcze bym z niego sporo wycisnął. Do tego mam bardzo korzystne temperatury( IDLE-32-35*C; STRESS-max.55*C), bo założyłem chłodzenie Pentagram Alpaya