Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
21 Lis 2014, 20:27
chciałbym wycisnąć(o ile się da) nieco więcej mocy z mojego starego sprzętu bez wydawania pieniędzy. wydaje mi się że mógłbym spróbować podkręcić procesor - od nowości nic z nim nie robiłem, a czytałem że mój model jest "podkręcalny"
specyfika mojego sprzętu
zasilacz corsair cmpsu 450w vxeu
procesor AMD phenom II X4 925
4gb ram partriot
płyta główna asus m4a77td
procesor graficzny Radeon R7 260x
zegar procesora jest ustawiony na 2.8 ghz. czy dałoby go radę podkręcić do 3, 3,1 ghz bez uszczerbku dla jego zdrowia i z podstawowym chłodzeniem? czytałem że trzeba dokładnie określić napięcie dla procesora bo można go łatwo spalić, i trzeba mieć na uwadze zegary(czy taktowanie nie wiem dokładnie) innych komponentów jak pamięć ram czy płyta główna bo też można uszkodzić. jak to jest w tym przypadku??
i czy podkręcanie z 2,8 do max 3,2 jest w ogóle opłacalne?
22 Lis 2014, 00:12
300 Mhz to i bez zmiany napięcia mógłby pójść.
300 Mhz to niewielki przyrost mocy.
Ściągnij sobie program Orthos i Core Temp.
Sprawdź jaką masz temperaturę w stresie przed podkręcaniem - uruchomiony Orthos - test dla wszystkich rdzeni.
Jeśli temperatura wynosi 60-70 to konieczna wymiana chłodzenia przed podkręcaniem.
Jeżeli nie, to można pomału i ostrożnie kręcić co 50-100 Mhz, sprawdzać stabilność systemu pod pełnym obciążeniu i monitorować temperaturę.
Co do podkręcania... miałem Core 2 Duo E4400 i na dobrych chłodzeniu udało mi się wykręcić z 2,00 Ghz na 3,2 Ghz, teraz mam i5 3570 i z 3,40 Ghz wykręciłem na 4,30 Ghz.
Przy podkręcaniu ważny jest umiar - to niebezpieczna zabawa !.
To tylko kilka wskazówek na ten temat ode mnie. Moja wiedza co do podkręcania procków AMD jest nieco uboga więc, za bardzo nie mogę Ci pomóc jeżeli chodzi o twój model.