Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
17 Gru 2005, 10:49
Witam mam taki problem. Otóz mam na chacie 2 kompy w tym jeden z ktorego korzystam. Mam w nim neostrade 512 , i parametry calkiem dobre razem z karta sieciowa. Drugi komp jest o wiele slabszy, dokupiłem do niego jakas karte sieciowa, kupiłem tez kabeł łaczący te dwa kompy. I w sumie dalej nie wiem co zrobic zeby razem one wspołpracowały. Nie wiem czy trzeba zrobic z jednego kompa serwer i wtedy dopiero podlaczyc, czy mam jakas podzielic moja neostrade. Bardzo bym prosil o jakies wskazowki. (zaznaczam ze ten drugi komp dziala w systemie 98 a nie xp jak ten drugi).
17 Gru 2005, 16:57
Oba kompy ustawiasz zeby pracowaly w tej samej grupie roboczej i zeby mialy adres ip z tego samego zakresu np jedne 192.168.0.1 drugi 192.168.0.2
na kompie co masz neo udostepniasz polaczenie internetowe (w xp jest taka zakladka we wlasciwosciach polaczenia) na drugim kompie konfigurujesz polaczenie i jako brame wpisujesz adres kompa z neo czyli 192.168.0.1 maske podsieci zostawiasz na domyslna czyli 255.255.255.0
I to wszystko musi dzialac. Mi tak dziala - ta sama sytuacja tylko zamiast neo, dsl dialogowy
17 Gru 2005, 17:41
mozna tak zrobic ale żeby 2 komp miał neo 1 musi byc właczony
ja zainwestowałbym i kupiłbym modem i switch w jednym za 200zł i mial spokoj i nawet 4 kompy mógłbym podpiąc albo i 8 zależy od wersji jak znajdziesz
18 Gru 2005, 14:34
Hrydziu a mogłbys przyblizyc gdzie moge znalezc tą brame i nr IP bo kompletnie sie wtym nie lapie ;/