Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

25 Paź 2008, 00:23

W przyszłym tygodniu zamierzałem nabyć sobie nowy komputer. Niestety w ostatnich dniach części do komputerów bardzo zdrożały. Przykład procesora firmy intel: na początku tygodnia jak się pytałem kosztował on około 600PLN z groszami, natomiast jak byłem dzisiaj, a właściwie już wczoraj dopytać jeszcze o parę rzeczy ten sam procesor kosztował już coś ponad 800PLN. Tak samo inne części poszły w górę, nawet system operacyjny Windows XP o 50PLN. No więc po tym co usłyszałam postanowiłem się wstrzymać z kupnem nowego kompa na okres tygodnia może więcej. Spowodowane jest to chyba podwyżką dolara i coś tam z giędą związane nie bardzo się orientuje w tych sprawach. No stąd pytanie czy ktoś się orientuje czy te ceny wrócą kiedyś do normalnego poziomu? Czy może jeszcze wzrosną?

25 Paź 2008, 00:43

Raczej wzrosną. Dystrybutorzy będą korzystać z faktu podwyżek cen dolara oraz spadku na giełdzie, aby podwyższyć jeszcze bardziej ceny (przy okazji). A te idą strasznie w górę i to z dnia na dzień. Niestety nic nie wskazuje na to, że inwestorzy przestaną panikować, a na dodatek media w arcy mądry sposób podsysają te negatywne nastroje. Jak wszyscy będą tak świrować to faktycznie coś w końcu walnie.

25 Paź 2008, 07:43

Ma tutaj znaczenie też znaczne osłabienie złotego.....Ja tam mam nadzieje że do Grudnia spadną troszkę ceny..... bo wtedy Ja mam zamiar coś nowego sobie sprawić.

25 Paź 2008, 09:42

Raczej marne szanse, okres przedświąteczny, a więc kolejny pretekst do podwyżek.

25 Paź 2008, 09:54

Hehe zapomniałem że w grudniu Boże Narodzenie, to poczekam i kupie po nowym roku 

.

25 Paź 2008, 10:25

Ja chyba tak samo zrobię że do stycznia poczekam. Odłożę wtedy więcej kasy i sobie kupie coś jeszcze mocniejszego.

25 Paź 2008, 11:57

Ceny komputerów i części komputerowych zawsze drożeją przed świętami, ale czy teraz są święta ? no nie, ale tak jak piszą poprzednicy problemy z rynkiem, natomiast zawsze sprzęt komputerowy tanieje w lutym,marcu i przed wakacjami, u mnie w mieście sprzęt nawet nie zdrożał,a ogólnie to zamiast w sklepach można w allegro kupić części zawsze to taniej.

25 Paź 2008, 12:18

Kupując na allegro chyba musiał bym prawie każdą część z osobna kupić u innego sprzedawcy. Nawet gdybym była możliwość kupienia wszystkiego hurtem u jednego to później w razie reklamacji były by dodatkowe koszty wysyłki. Jeszcze nie wiadomo ile bym musiał czekać. A tak tutaj na miejscu mam zaufany sklep, który w razie awarii sprzętu zawsze wymieni bez żadnego problemu i za free.

25 Paź 2008, 12:22

Olo_PL napisał(a):Kupując na allegro chyba musiał bym prawie każdą część z osobna kupić u innego sprzedawcy. Nawet gdybym była możliwość kupienia wszystkiego hurtem u jednego to później w razie reklamacji były by dodatkowe koszty wysyłki. Jeszcze nie wiadomo ile bym musiał czekać. A tak tutaj na miejscu mam zaufany sklep, który w razie awarii sprzętu zawsze wymieni bez żadnego problemu i za free.
Ale to trochę masz złe podejście do tych rzeczy, jak mam kupić np płytę główną w sklepie za 270zł a w allegro jest za 190zł + 10 zł przesyłka i mam gwar to chyba się to opłaca ? nawet jak jeśli coś by się stało z tą płytą to wysyłam przesyłkę na koszt sprzedającego... Zakupy internetowe to jedna z najlepszych rzeczy.

25 Paź 2008, 19:23

Dawid, wszystko wygląda pięknie w teorii a w praktyce już nie jest tak pięknie.... 
Jeżeli ma możliwość złożenia wszystkiego w jednym sklepie w miarę przystępnej cenie, to dlaczego miałby tego nie zrobić....
Wolny kraj i każdy ma prawo robić ze swoimi pieniędzmi co tylko chce....
Pozdrawiam.

25 Paź 2008, 20:35

Wolny kraj i każdy ma prawo robić ze swoimi pieniędzmi co tylko chce....
 Tak oczywiście ale swoją teorie można również napisać.

25 Paź 2008, 20:38

Oczywiście że tak, Ja osobiście tez poszedłbym kupić do sklepu, nie mam jakoś przekonania do kupowania takiego sprzętu ze sklepów internetowych.

25 Paź 2008, 21:38

wszystko przez jeb*nego dolara... We wrzesniu był jeszcze po 1,96 to wszystko było tanie teraz jest po 3,20 i części drożeje.
Jeszcze słyszałem, ze ponoć mają wprowadzic do elektorniki dodatkowe opłaty recyklingowe...

25 Paź 2008, 21:41

No ale cóż zrobić, myślę że będzie spadek do miesiąca teraz opłacało by się handlować dolarami wcześniej zamienić złotówki za dolary i teraz znów zmiana dolary za złotówki.

25 Paź 2008, 22:03

Zima - więcej osób siedzi przy komputerach, i dłużej się siedzi przy nich - ceny rosną bo będzie większy popyt na nowy sprzęt
Lato - mniej osób siedzi przy komputrach, i krócej - ceny spadają bo jest mniejszy popyt na nowy sprzęt.
Wiosna/Jesień - wyśrodkowane ceny
Proste jak budowa cepa.