Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Połączenie dwóch komputerów (p2p/ftp)

05 Maj 2008, 17:17

Witam Was.
Mam taki oto problem:
Potrzebuję połączyć poprzez program lub ftp dwa komputery z dostępem do internetu w celu wymiany danych znajdujących się na dysku.
Mógłbym to zrobić poprzez trojana, za zgodą drugiej strony, ale to starsza, dość "konserwatywna" osoba i boję się, że poleceniu "wyłącz antywirusa, bo wykryje szkodnika" może się zrazić.
A więc, posiadam komputer ze stałym łączem i stałym IP (kablówka), druga osoba posiada Neostradę.
W jaki sposób możemy swobodnie "połączyć" dwa komputery?
Serwisy typu wysjiljto.pl czy sendspace.pl posiadają limity, co do wielkości pliku i uciążliwe jest ciągłe wrzucanie i pobieranie.
No i jeżdżenie z dyskiem czy płytami DVD-R na drugi koniec miasta mało praktyczne ;)
Dziękuje z góry za pomoc!

05 Maj 2008, 18:07

Ja założyłem sobie ftp na republice i tam zamieszczam pliki jeżeli chcę komuś coś przesłać, wadą jest tylko ograniczenie wielkości ale co się dziwić skoro jest to serwer darmowy :) Możesz też uploadować na badongo.com, jeszcze nie miałem problemów z limitami na tej stronie :)

05 Maj 2008, 19:19

Swobodnie będzię założyć sieć hamachi. Na obu komputerach instalujecie hamachi, następnie ustawiacie tą samą grupę roboczą (Prawym przyciskiem myszy na mój komputer -> Właściwości -> zakładka Nazwa komputera -> Zmień... i wpisujesz grupe roboczą np. DOM i musi być identyczna na tych samych komputrach. Następnie udostępniasz folder i Twój kolega wchodz i Otoczenie sieciowe i po lewej stronie wybiera Wyświetl komputery grupy roboczej wchodzi na ten folder i kopiujesz.

06 Maj 2008, 18:25

1jaa napisał(a):Swobodnie będzię założyć sieć hamachi. Na obu komputerach instalujecie hamachi, następnie ustawiacie tą samą grupę roboczą (Prawym przyciskiem myszy na mój komputer -> Właściwości -> zakładka Nazwa komputera -> Zmień... i wpisujesz grupe roboczą np. DOM i musi być identyczna na tych samych komputrach. Następnie udostępniasz folder i Twój kolega wchodz i Otoczenie sieciowe i po lewej stronie wybiera Wyświetl komputery grupy roboczej wchodzi na ten folder i kopiujesz.

Zrobiłem tak.
Lecz po wejściu w "moje miejsca sieciowe" i "wyświetl komputery grupy roboczej" jestem tylko ja :(
Hamachi włączone, obaj zalogowani do tej samej sieci.

06 Maj 2008, 21:20

Studiowales te linki?

http://hamachi.pl/index.php/topic,744.0.html
http://hamachi.pl/index.php/topic,6274.0.html
http://forums.hamachi.cc/viewtopic.php?t=6337

Napewno sobie poradzisz :)

08 Maj 2008, 21:18

Jeżeli chodzi Ci o serwer FTP w sieci lan możesz go postawić przez program np. Cesar FTP [bardzo prosty w obsłudze,nawet początkujący użytkownik będzie wiedział co i jak zrobić aby udostępnić Swoje pliki drugiej osobie] Jeżeli jednak miałbyś udostępniać w ten sposób pliki drugiej osobię poleciłbym Ci serwer WWW postaiwony u Siebie na komputerze np. programem Krasnal Serv [darmowa wersja w internecie jak i programu Cesar FTP] są to porgramy banalnie proste.
Wyślij odpowiedź