Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Połączenie dwóch komputerów ("radiówka")

05 Lut 2009, 10:35

Witam wszystkich!

Mam problem z podłączeniem internetu do dwóch komputerów (stacjonarny i laptop). Może i prosta sprawa to jest dla kogoś kto siedzi w tym, ja się nie znam.
Z tego co się zorientowałem dodatkowy problem jest to że ja mam radiówkę.

Proszę o pomoc!;)

Re: Połączenie dwóch komputerów ("radiówka")

05 Lut 2009, 15:42

No tak, ale w czym dokładnie problem? Jakich urządzeń używasz, jakiegoś routera? A może sieć jest widziana, a tylko Internet nie śmiga?
Opisz wszystko dokładnie.

06 Lut 2009, 15:13

cosik_ktosik napisał(a):No tak, ale w czym dokładnie problem? Jakich urządzeń używasz, jakiegoś routera? A może sieć jest widziana, a tylko Internet nie śmiga?
Opisz wszystko dokładnie.

nie, chce takie połączenie dopiero stworzyć;)

06 Lut 2009, 16:25

Trzeba kupić router przystosowany do wi-fi podłączyć do niego antenę od radiówki a komputery można podłączyć za pomocą kabla.
Taki routerek powinien sobie dać radę: Linksys WRT54GS

Chyba nawet będziesz mógł podłączyć laptop bezprzewodowo (AD HOC) do routera a komputer za pomocą kabla :D

06 Lut 2009, 23:49

Ja polecam Linksys WAG-200 EU.
Tutaj Masz jego konfigurację WAG200

09 Lut 2009, 12:10

Witam, dowiedziałem się i jak się okazało nie wystarczy sam router, potrzebny jest też acces point który przyjmuje sygnał z radiówki (kable BMC) i przerabia go na rj45 który idzie do router'a od router'a do kompa kabelkiem i wifi w laptopie.

Pozdrawiam
Wyślij odpowiedź