Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Pomocy - komputer nie wykrywa kart sieciowych

10 Gru 2013, 11:19

Od kilku dni mam pewien problem hardware'owy. Polega on na tym, że mój komputer stacjonarny najzwyczajniej w świecie przestał widzieć kartę sieciową, zintegrowaną z płytą główną (GA-MA69G-S3H). Przeinstalowałem system, resetowałem BIOS, formatowałem dysk, próbowałem z różnymi systemami (win XP, win 7). Dodam też, że w BIOSIE karta sieciowa figuruje jako ENABLE. Pomyślałem nawet, że karta owa najzwyczajniej w świecie wyzionęła ducha, kupiłem więc nową podłączaną do złącza PCI. Niestety także i w tym przypadku system nie widzi urządzeń sieciowych. Próbowałem instalować różne wersje sterowników (począwszy od dedykowanych dostarczonych na nośniku), korzystałem z kreatora dodawania nowych urządzeń. Po zainstalowaniu sterowników co prawda a karta pojawia się na liście w menadżerze urządzeń jednakoż jako takie którego nie można włączyć.

Czy ktoś z tu obecnych potrafi mi pomóc?

Re: Pomocy - komputer nie wykrywa kart sieciowych

11 Gru 2013, 15:13

Wyciągnij bateryjke od Biosu i spróbuj ;] ja miałem identyczny kiedyś problem i to pomogło.

Ewentualnie zaktaulizuj BIOS do nowszej wersji.

12 Gru 2013, 09:32

No właśnie bateryjkę wyciągałem już wcześniej nic to nie dało (tzw. reset o którym wspomniałem), podobnie z resztą jak update BIOS'u. :/

12 Gru 2013, 11:12

Po zainstalowaniu sterowników co prawda a karta pojawia się na liście w menadżerze urządzeń jednakoż jako takie którego nie można włączyć.

Czyli tak naprawdę karta jest wykrywana, tylko nie można jej uruchomić??

12 Gru 2013, 11:46

Nie wykrywa żadnej z kart ani tej zintegrowanej, ani tej w porcie PCI. Instalując sterowniki za pośrednictwem kreatora dodawania sprzętu, pojawia się ono na liście urządzeń jednakże widnieje przy nim żółty wykrzyknik. Gdy odinstalowuję te sterowniki, urządzenie automatycznie znika z listy. Samo instalowanie sterowników nie przynosi żadnych efektów, jedynie poprzez dodawanie nowego sprzętu. Dodam jeszcze że inne urządzenia podłączone pod PCI śmigają bez zarzutu.

23 Gru 2013, 10:25

A spróbuj odpiąć jakieś urządzenie z portu PCI i podłącz kartę:)

02 Sty 2014, 14:44

Chyba muszę sprecyzować bo sprawa wygląda tak, że te inne urządzenia podpinane były do PCI jedynie na próbę żeby sprawdzić czy to wina portu. Karta sieciowa nie działała zarówno przed ich podłączeniem jak i po ich usunięciu. No i przypomnę że nie działa również karta zintegrowana na płycie głównej.

Obecnie korzystam z innego kompa więc tak na dobrą sprawę, mam dostęp do Internetu, jednakoż problem ten w dalszym ciągu stanowi dla mnie przysłowiową "Zagadkę Poliszynela"

11 Sty 2014, 20:02

Może jest to banalne pytanie ale czy po włożeniu RJ45 do gniazda w kompie lampki zaczynają świecić czy nie ??

19 Lut 2014, 10:06

Gdy podpinam kartę do gniazda na płycie głównej diody się nie świecą. Zapalają się dopiero po podłączeniu kabla sieciowego. Nie migają po prostu świecą jednostajnym światłem.
Wyślij odpowiedź