Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Re: Poważny bład z instalacją Windowsa XP

24 Kwi 2011, 19:49

Zakładka -> BOOT (czy jakoś tak).

24 Kwi 2011, 20:01

ja wiem ale tam sa 4 rodzaje usb... nie wiem ktory wybrac

24 Kwi 2011, 20:05

Improwizuj.

24 Kwi 2011, 20:11

probuje z plyty wgrac system ale znowu nic;/
gdy wlaczam kompa i wciskam f12 nie uruchamia mi plyty, plyta chodzi bo slychac ale nie czyta jej i ciagle pojawia sie okno gdzie mozna wybrac ten tryb awaryjny itd... kurcze nie wiem juz co robic

24 Kwi 2011, 20:34

Źle ustawiasz bootowanie, albo płyta jest niebootowalna (bo nieoryginalna).

24 Kwi 2011, 20:51

oryginalna mi sie porysowala i nie czyta;/ cd-rom sie zawiesza i przestaje ja czytac a nie oryginalna chyba nie mam bootowana nie znam sie zawsze oryginalne mialem.
Edit:
Znalazłem oryginalna płytke 98(napewno jest zbootowana) i chce na razie ja zainstalowac bo nie bede instalowal lewego windowsa potem sb kupie xp. Ale tez gdy wlaczam komputer i wkladam plyte to klikam f10, f12 i nic... wcale nie chce mi wyskoczyc okno z instalacja w ogole z taka mozliwoscia ciagle ten ekran zeby wybrac tryb w jakim uruchomic system(awaryjny , awaryjny z obsluga sieci itd) lub moge przez delete ustawienia biosu ustawic i nic wiecej. Mam ustawione by z plyty mi czytalo i wyskakuje cd-rom not found(zbootowana napewno jest ta plyta bo jest oryginalna) mam jeszcze dyskietkie z systemem me i tez probowalem bo ustawiona mam 2 dyskietke i tez nic. co mam robic?
Prosze o pomoc

Re: Poważny bład z instalacją Windowsa XP i 98

25 Kwi 2011, 11:39

Sprawdź, czy napęd jest poprawnie podłączony. Jeśli nie to musisz mieć źle kolejność bootowania ustawioną. Nie rozumiem co ma na celu wciskanie F12... Jak byś miał ustawiony jako pierwszy napęd CD, to pojawi się informacja "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z tego dysku CD", wciskasz jakiś klawisz i tyle.

25 Kwi 2011, 14:03

cd rom mam jako pierwszy. I wiem ze powinna sie pojawic a mi od razu wlacza sie ekran z tymi trybami i nic nie moge zrobic

25 Kwi 2011, 14:33

W takim razie wina może leżeć po stronie napędu.

25 Kwi 2011, 14:45

napedy mam 2 i z 2 probowalem. Napewno sa dobre

25 Kwi 2011, 15:25

A włącz w bootowaniu w kolejności tylko CD-ROM, jako pierwszy, a resztę pozostaw na "0".

25 Kwi 2011, 15:48

udalo mi sie uruchomic system przez plyte. Za 1 razem mi probowalo isnstalowac i naprawiac i wyskaczyl blad ze czegos nie ma(nie zwrocilem uwagi) i za drugim razem od razu gdy przycisnalem jakis przycisk po odczycie plyty wyskaczylo mi takie cos: Plik INF txtsetup.sif jest uszkodzony lub go nie ma, stan8192. i mam przycisnac klawisz do ponownego uruchomienia no i wiecej nic nie moge zrobic

25 Kwi 2011, 16:57

Prawdopodobnie masz dysk SATA, a ktoś, kto instalował XP wyłączył w BIOS -> Obsługę SATA w trybie natywnym. Poszukaj w BIOS opcji zmiany trybu pracy SATA.

25 Kwi 2011, 17:15

nie znalazlem czegos takiego czegos. Ale weszlo mi za ktoryms razem. Wyskoczyl mi niebieski Instalator systeu windows. Na dole na pasku cos ciagle wyskakuje ladowania itd a tak nic nie moge wybrac... wczesniej cos z f6 bylo(jakies sterowniki SCSI i RAID innej firmy), pozniej f2(wyskoczylo) probowalem ale nie mam jakies dyskietki do odzyskiwania windowsa potem instalator laduje pliki(bibloteke dll debugera jadra) potem laduje pliki instalatora windowsa potem instalator ladowal sterowniki magistrali plug & play ACPI, i wyskoczylo "Plik acpi.sys jest uszkodzony. Nacisnij dowolny...." klikam kontynuuje i wyskakuje na dole na tym pasku ze instalacja nie powiodla sie zebym przycisnal ten dowolny klawisz znowu i uruchomi mi kompa ponownie.
................................................................................................................................................................................................
No i teraz przy ponownym uruchomieniu kompa gdy wciskam dowonlny klawisz probujac rozpoczac ponownie instalacje z plyty komp mi sie zawiesza
................................................................................................................................................................................................
Zeby nie zawiesil sie i zebym mogl wejsc znowu do tego instalatora to musze najpierw wejsc od razu do biosu a potem wyjsc i kliknac przycisk i wtedy mi wchodzi(blokady kurde jak w pentagonie)...
A teraz wyskoczylo mi cos takiego:
Image
No i wcisnalem i wyskoczylo ze plik isapnp.sys jest uszkodzony i zebym nacisnal klawisz zeby kontynuowac i potem wyskakuje ze instalacja sie nie powiodla
.............................................................................................................................................................................................
a teraz gdy zrestartowalem i probowalem znowu to po przycisnieciu dowolnego klawiszu po uruchumieniu systemu wyskoczyl mi taki bład: "nie mozna zaladowac pliku \i386\biosinfo.inf. i znowu restart;/
.............................................................................................................................................................................................
a teraz gdy zrestartowalem i probowalem znowu to po przycisnieciu dowolnego klawiszu po uruchumieniu systemu wyskoczyl mi taki bład: "nie mozna zaladowac pliku \i386\KDCOM.DLL. i znowu restart kurde...

25 Kwi 2011, 21:31

a teraz gdy zrestartowalem i probowalem znowu to po przycisnieciu dowolnego klawiszu po uruchumieniu systemu wyskoczyl mi taki bład: "nie mozna zaladowac pliku \i386\KDCOM.DLL. i znowu restart kurde...

To w końcu po wciśnięciu dowolnego klawisza uruchamia się system, czy instalator z płyty??? Bo trochę to zagmatwałeś.

A to co na zdjęciu pojawiło się zapewne dlatego, gdyż wciskałeś F6 lub F2 podczas gdy instalator ładował pliki.
Wyślij odpowiedź