Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
24 Kwi 2011, 17:39
Witam, moj komputer przestał działac. Moj brat wylaczyl go podczas grania palcem u nogi glownym przyciskiem i komp padl... Gdy go wlaczam wyskakuje czy chce tryb awaryjny itd... Co bym nie wybral jest tylko czarny obraz i w gornym lewym rogu taki paseczek migajacy i nic sie nie dzieje. Probowałem wkladajac plyte cos ruszyc ale nic... sa takie 3 dziwne sygnaly a potem wyskakuje : FDC Failure i zebym wcisnal F1 by kontynuowac ale potem znowu na te tryby mnie wyrzuca, myslalem ze plyte mam zla(troche porysowana) wiec pobralem na pendrive Wina Sp2 ale tez nic. Ktos wie co to moze byc i co powinienem robic? Jesli tamta plyta sie porysowala to moge jeszcze jakos cd key od windowsa oryginalnego uratowac? bo gdzies mi pudelko zaginelo a nie chce miec za bardzo lewego windowsa. Aha i moglby mi ktos podac jak powinny wygladac ustawienia 1st 2nd i 3rd bood device w advanced setup w biosie zeby czytalo mi windowsa z pendrive'a a potem najwyzej z plyty dvd? windows na pendrive'ie jest formatu mdf. PRosze o pomoc
Ostatnio edytowany przez
_D_@_N_!_0_ 25 Kwi 2011, 17:54, edytowano w sumie 2 razy
24 Kwi 2011, 18:05
windows na pendrive'ie jest formatu mdf
To tak go nigdy nie uruchomisz, bo to obraz płyty. Zobacz np. tu
http://walendowski.com/2009/02/19/insta ... eci-flash/ jak przygotować pendrive`a.
Co do bootowania
viewtopic.php?f=3&t=18874
24 Kwi 2011, 18:08
tylko ze ja nie mam 2 kompa w xp tylko w viscie i jest to laptop wiec nie mam jak sobie przygotowac tego ;/;(
i w tym linku pokazane jest jak ustawic aby odpalic z plyty i dysku twardego a nie pendrive'a tu z tego linku instalek
24 Kwi 2011, 18:13
No ale co stoi na przeszkodzie??? Przecież na Viście też można przygotować.
24 Kwi 2011, 18:17
tam pisze ze trzeba miec xp
24 Kwi 2011, 18:19
W tym artykule przedstawię jak przygotować instalacje Winodws XP uruchamianą z pamięci USB (Pendrive), zewnętrznych dysków HDD czy kart pamięci flash, wykorzystywaną do zainstalowania systemu Windows XP lub Vista w netbook’ach lub innych komputerach pozbawionych napędu optycznego CD/DVD.
24 Kwi 2011, 18:21
kominekl napisał(a):Krok 1:
Przygotuj pendrive, kartę pamięci flash lub inny zewnętrzny dysk twardy USB o pojemności 1GB lub większy. Niezbędny będzie również drugi komputer z napędem CD/DVD i zainstalowanym systemem windows xp.
Przypomne ze problem polega PC i systemu windows xp a ja teraz mam dzialajacy laptop z vista
24 Kwi 2011, 18:21
Sytuacja w tym przypadku wygląda analogicznie, jak w systemie XP.
24 Kwi 2011, 18:23
tak ale zebym mogl naprawic ten PC i wgrac mu windowsa Xp potrzebuje drugiego komputera z xp jak w kroku 1 jest napisane a ja takowego nie posiadam
24 Kwi 2011, 18:26
Aaaaaa
. Teraz rozumiem, w czym problem
. No to rzeczywiście spory problem. Poczytaj jeszcze tu
http://www.techit.pl/Artykuly/Instalacj ... ,3908.html, bo tu było chyba troszkę inaczej opisane.
24 Kwi 2011, 18:35
kominekl napisał(a):Teraz pozostaje już tylko włożyć do napędu optycznego płytę instalacyjną z systemem i po prostu skopiować całą jej zawartość na pendrive - oczywiście do katalogu głównego (skopiowanie zawartości płyty do podkatalogu uniemożliwi start instalatora).
Ja mam na plycie tylko 2 pliki w formacie .mdf nie tak jak tam z linku na zdjeciu 3 katalogi.
Ostatnio edytowany przez
_D_@_N_!_0_, 24 Kwi 2011, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
24 Kwi 2011, 18:39
W takim razie zasugeruj się propozycją mati`ego. Pożycz na chwilę od kogoś komputer.
24 Kwi 2011, 18:50
Zobacz jeszcze na ten poradnik
http://www.instalki.pl/demonstracje/sys ... temem.htmlA na początek proponuję upewnić się, czy w ogóle Twoja płyta główna umożliwia bootowanie z USB.
24 Kwi 2011, 18:55
teraz mam tylko problem z plikami windowsa bo pendrive'a gotowy
ja mam pliki: WINXP.MDF WINXP.MDS(
)
wiec chyba sa zle
24 Kwi 2011, 19:23
I jak zmienic w biosie aby czytalo pendrive'a ?