Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Zablokowany temat

Praca licencjacka o agresji i dewiacji wśród gimnazjalistów

26 Maj 2014, 10:13

Pisał ktoś taką pracę, w tej tematyce?
Może ktoś pomóc ?

Re: Praca licencjacka o agresji i dewiacji wśród gimnazjalis

01 Lip 2014, 09:31

Ciekawy pomysł i jest o czym pisać z pewnością.
Niestety nie znam literatury, ale na pewno promotor by Ci coś polecił.
Myślę za to, że świetnym pomysłem byłoby przeprowadzenie badań w szkołach. Oczywiście na problem należy spojrzeć ze strony zarówno uczniów jak i nauczycieli. Dobrze byłoby też porozmawiać z rodzicami. Własne badania wniosą bardzo dużo do Twojej pracy. Więcej niż stos książek, choć oczywiście także one są potrzebne.

16 Lip 2014, 19:30

zmieścisz się w wymogach napisać coś o tak rozległym temacie? Cała dzisiejsza gimbaza powinna zostać poddana długoletniej obserwacji i doświadczeniom, to co teraz się dzieje w gimnazjach to chyba nikomu się w głowie nie mieści. powrócić do starego systemu szkolnictwa i będzie dobrze.

21 Lip 2014, 23:04

recorie74 napisał(a):zmieścisz się w wymogach napisać coś o tak rozległym temacie? Cała dzisiejsza gimbaza powinna zostać poddana długoletniej obserwacji i doświadczeniom, to co teraz się dzieje w gimnazjach to chyba nikomu się w głowie nie mieści. powrócić do starego systemu szkolnictwa i będzie dobrze.

jestem podobnego zdania, moja siostra jest nauczycielką i jak opowiada co dzieje się w szkołach to aż włos się jeży

28 Lip 2014, 13:13

w obecnych czasach to można to znazwać "tematem rzeką". niestety smutna rzeczywistość, obecne młode pokolenie jest na zdecydowanie niższym poziomie [intelektualnym i kulturowym], niż jeszcze 10 lat temu.

18 Wrz 2014, 13:39

Obawiam się, że będzie ciężko z literaturą...

07 Gru 2014, 17:49

temat interesujący ale przydała by się ankieta żeby odnieść się w pracy do obserwacji albo opinii innych sporo też będzie zależało od szkól jakie wybierzesz chyba że czysto teoretycznie będziesz pisać

12 Gru 2014, 15:16

Gratuluję i zazdroszczę odwagi w wyborze tematu naprawdę. Na pierwszy rzut oka wydaje się dosyć prosty, bo przecież na własne oczy widzimy co się dzieje wśród polskich gimnazjalistów w dzisiejszych czasach, ale kiedy przyjdzie to przedstawić za pomocą jakichś statystyk i tego typu rzeczy... No tu już troszeczkę gorzej. Musisz jednak przy przeprowadzaniu jakichś eksperymentów/badań liczyć się z małą trafnością tak naprawdę. Wiele zmiennych ubocznych, chociażby nieszczerość w odpowiedziach uczniów. Nie wiem, jak można by było to opracować, żeby wyniki wyglądały na dość wiarygodne... Halo, forumowicze! Potrzebna pomoc!

05 Sty 2015, 00:17

Gimnazjum to szeroki temat, pamiętam że to była dla mnie szkoła życia. Ale jak teraz przechodzę czasem koło mojego gimnazjum to nie mogę uwierzyć jak ubrane są dziewczynki, jakich wulgaryzmów używają a najgorsze jak są wymalowane, za moich czasów to było nie do pomyślenia.

05 Sty 2015, 00:20

Przypomniała mi się taka historia, jak koleżanka przyszła raz do szkoły w pełnym chciało by się rzec scenicznym makijażu, i nawet jej żałowałam bo pewnie spędziła nad nim sporo czasu, nie wiem czy miała go na sobie pół godziny. Jak ją wychowawczyni zobaczyła to natychmiast kazała jej go zmyć. Teraz to pewnie rodzice by podali szkołę do sądu.

05 Sty 2015, 13:05

Ale sobie ktoś ciekawy temat wybrał na pracę licencjacką. Można skorzystać z własnego doświadczenia plus przeprowadzić jakieś ankiety właśnie w gimnazjum. Na jakim kierunku jest taki temat? Bo jestem bardzo ciekawy z jakiego kierunku promotor takie coś przyjął hehe

07 Sty 2015, 15:19

Temat jest na pewno obszerny ale niestety co do tego to może być bardzo mało fachowej literatury. Jak ktoś wyżej napisał musisz chyba jednak porobić jakieś ciekawe ankiety właśnie w szkole gimnazjalnej. Chociaż nie będzie chyba to łatwo z gimnazjalistami.

07 Sty 2015, 22:52

Radziłabym pochodzić po różnych bibliotekach. Zależnie od tego, gdzie mieszkasz (biblioteki miejsce, uniwersyteckie, wojewódzkie, a szczególnie pedagogiczne)W katalogach szukaj słów kluczy: agresja, nastolatkowie itp. Na pewno istnieje sporo książek o podobnej tematyce. Musisz się nastawić na to, że nie znajdziesz (może) artykułu/książki pt. agresja wśród młodzieży, zawsze można szukać obok tematu: o agresji (na pewno coś się znajdzie w nawiązaniu do młodzieży) o zachowaniu młodzieży, o subkulturach, o wychowaniu. Ankietę można zrobić internetową, to na pewno.

08 Sty 2015, 13:04

To bardzo szeroki temat, u mnie w mieście ciągle słychać o jakiś wybrykach gimnazjalistów, a to ciekawe że właśnie ta grupa społeczna taki rzeczy wyprawia. Dziewczynki wyglądają jakby właśnie wybrały się na dyskotekę, chłopcy tylko w dresach jakby szykowali się na ustawkę. Mam nadzieje że pan Giertych bije się w pierś za te gimnazja.

15 Sty 2015, 12:07

Tak też mi się zdecydowanie wydaję, że warto by się przejść do jakiś bibliotek i tam skorzystać z tych kolekcji odnośnie tego tematu albo też panią, która pracuje w bibliotece o to się zapytać czy ma jakąś taką literaturę lub czy mogłaby sprowadzić właśnie w celach edukacyjnych na potrzeby tej pracy dyplomowej.
Zablokowany temat