Tematy związane z telefonią komórkową.
Zablokowany temat

Re: Prepaidy: pakiety internetowe - gdzie i po ile?

09 Paź 2010, 16:26

Panie Jodi, kłania się czytanie ze zrozumieniem. Czy ja pisałem o limitach transferu? Nie pisałem. Na stronie Ery wyraźnie pisze co, gdzie jak i kiedy. Jeżeli nie odróżniasz limitu transferu od limitu prędkości to nie mamy chyba o czym dyskutować?

Co do limitów, kompresor Ery to możesz sobie... nie powiem gdzie z grzeczności. Korzystałem z Ery i jej "wspaniałego" wynalazku blisko rok i mogę jedno powiedzieć, jest to szrot niesamowity, są o wiele lepsze usługi proxy. Zaoszczędzić owszem zaoszczędzisz, ale wiele usług/serwisów przy kompresowanym ruchu nie działa prawidłowo, obniżenie komfortu za cenę zysku MB.

Po drugie, w pakiecie podstawowym po przekroczeniu 100MB, prędkość transmisji jest limitowana, w tym większym pakiecie po przekroczeniu 300MB. Czy uważasz że mając internet z transmisją do 16kB/s porozmawiasz przez Skype, posłuchasz radia internetowego lub dokonasz innych podobnych czynności?

Nie Masz zielonego pojęcia o tym, nie wiesz jak w praktyce to wygląda, ja na internecie GSM spędziłem już prawie 2 lata, gdybym nie wprowadził optymalizacji tego połączenia to bym miał nie internet, tylko żółwio-internet.

19 Paź 2010, 11:21

rokko korzystam z kompresora no i troszeczkę przesadzasz. Normalnie korzystałem z www i gadu, skype nigdy nie próbowałem. Z kompresorem wyciąga się 333 MB, ale wcale nie jest powiedziane, że przy standardowym korzystaniu, szybkość transferu się obniży. Pamiętam, że na początku lejek włączyli mi dopiero jakoś przy 200 MB. Później już korzystałem z kompresora. Polecam wyłączanie pakietu i odpalanie go od nowa. Nawet jeśli z pakietu za 9 zł wykorzysta się 333 MB to i tak jest to bardzo dobra opcja.

20 Paź 2010, 15:45

w taryfach zwierzęcych pakiety oscylują w kwocie 5-60 zł (w zależności od wyskokości), ale nie wiem jak to jest z pre-paidem. Na pewno jest mozliwość aktywawania Orange World, tak więc nie trzeba się marwić limitami itp.

22 Paź 2010, 17:41

A Orange World to nie jest dostęp tylko do wybranych serwisów?

25 Paź 2010, 11:36

Tak, Orange World to dostęp do wybranych serwisów, więc troszeczkę trudno te oferty porównywać. Pakiet bez limitu danych Tak-taka pozwala na korzystanie ze wszystkich witryn internetowych jak również komunikatorów.

25 Paź 2010, 14:12

Z drugiej strony, w TT po przekroczeniu 100 MB prędkość dostępu może zostać ograniczona do 16 kb/s, w Orange World jest on nieograniczony,tak więc wszystko zależy od tego na czym najbardziej nam zależy

25 Paź 2010, 18:19

Nikt na razie Heyah nie goni w tym temacie, chociaż nie ukrywam, ucieszyłabym się gdyby coś podobnego pojawiło się w Heyah, mimo, że internet i tak nie jest tu drogi, ale pakiet to pakiet.

26 Paź 2010, 12:45

@Amarain, kwestia indywidualna. Jeden będzie wołał pakiety,a drugi tego typu usługę. Osobiście wydaje mi się, że nieograniczony dostęp jest po prostu komfortem.

26 Paź 2010, 23:56

No jasne, ale który z operatorów Twoim zdaniem oferuje najlepszy nielimitowany internet w chwili obecnej?

28 Paź 2010, 17:47

rokko korzystam z kompresora no i troszeczkę przesadzasz

@xavi1984, być może nieco za ostro pojechałem po nim, jednakże na mnie zrobił fatalne wrażenie. Toż przecież proxy fasTun jest o niebo szybsze i lepsze od niego.

ale wcale nie jest powiedziane, że przy standardowym korzystaniu, szybkość transferu się obniży.

W ich regulaminie świadczenia usługi jasno pisze, że po przekroczeniu podstawowego limitu ograniczają prędkość.

Proszę tutaj link do ich regulaminu =>
Kod:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryfy/internet/blueconnect_w_telefonie

Cytuję...
- Po przetransmitowaniu określonej ilości danych możliwe ograniczenie prędkości. W ramach usług blueconnect 12 i blueconnect 9 - 100MB (efektywne* 333MB), blueconnect 18 i blueconnect 14 - 300MB (efektywne* 1GB)

Zwykle to "możliwe" w praktyce oznacza zawsze nałożony limit. Korzystałem z Ery i wiem że nakładają :/

I jeszcze jedno, przy włączonych grafikach transfer ubywa bardzo szybko, 100 MB to jest nic. Nawet się nie obejrzysz i zje Ci cały transfer, dlatego też musiałem sobie poradzić z tym fantem jakoś i maksymalnie zoptymalizować łącze, aby zarówno prędkość była przyzwoita jak i nie ubywało za dużo transferu podczas przeglądania stron.

28 Paź 2010, 21:54

W jaki sposób można wyłączyć grafikę? Nie korzystam rzadko i w Heyah, ale sądzę, że działa to podobnie.

29 Paź 2010, 11:04

Rokko, ja cały czas pisałem o pakiecie internetowym w Tak-taku. W tej ofercie, w regulaminie jest napisane, że prędkość może być ograniczona po 100 MB, ale wcale nie musi. Kiedy nie korzystałem jeszcze z kompresora, wcale lejek mi się już po 100 MB nie włączał. Za pierwszym razem nawet ponad 200 MB wyciągnąłem.

30 Paź 2010, 16:26

@Amarain, ja z takiego internetu korzystam na co dzień na lapku, czy to w podróży czy w domu więc tam normalnie w przeglądarce wyłączasz wyświetlanie grafiki. Najlepiej jednak jest przy Operze lub Firefox z dodatkiem ImgLikeOpera, możesz sobie włączyć obrazki na żądanie, jeżeli dana strona tego wymaga. Jest to ciekawe rozwiązanie które na pewno przyczyni się do zaoszczędzenia nawet do 70% limitu transferu.

Jeżeli chodzi o telefon, też nie ma problemu z wyłączeniem, choćby Opera Mini pozwala na wyłączenie obrazków.

@xavi1984, rozumiem Cię doskonale, ale jak ktoś intensywnie korzysta z sieci GSM jak ja, nawet z kompresją szybko można przekroczyć wszelkie limity.

Poza tym też doskonale wiesz, że pliki które są już same w sobie skompresowane jak filmy, muzyka, pliki exe czy archiwa rar nie podlegają kompresji proxy. Zwyczajnie przy takim ruchu wtedy ci zjada cały transfer. To także dotyczy ruchu po https, tam kompresji nie ma.

Polsce daleko do zachodu jeżeli chodzi o internet GSM ...niestety :/ Oby się to zmieniło.

02 Lis 2010, 12:46

Oczywiście w większości masz rację. Wiele uzależnione jest od sposobu korzystania z sieci. Ja muzyki czy tam filmów w necie nie oglądać. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi korzystanie z tego w laptopie ;-) Internet w komórce to przede wszystkim sprawdzanie aktualnych informacji.

05 Lis 2010, 22:18

O internecie w Heyah już pewnie mówiliście, dziwne, żeby nie ;) 2gr/100 kb samo robi sobie reklamę.
Ale na stronie Heyah zauważyłem ostatnio możliwość zakupu modemu Huawei, bez umowy i abonamentu i liczy internet po stawkach takich samych jakie oferuje dla użytkowników komórek. Miał ktoś styczność z tym urządzeniem? Wydaje się być ciekawe, w sytuacjach awaryjnych kiedy musisz mieć internet opłaca się dwóch zdań, co myślicie?
Zablokowany temat