Tematy związane z telefonią komórkową.
06 Lis 2010, 18:04
Widziałam,że do modemu dorzucają 100mb na start- niezła opcja. Podoba mi się ta oferta ze względu na to, że nie trzeba podpisywać umowy, a płaci się jedynie za wykorzystane kb, które notabene do najdroższych w Heyah nie należą.
08 Lis 2010, 21:50
Jak dla mnie to na razie najlepszą opcją jest blueconnect Max w Erze. Pisaliście tutaj już o nim, że 9 zł, że na 30 dni, że bez limitów, ale prędkość spada po 100 MB itp. itd. Ale mi ten pakiet przydaje się z dwóch powodów - pierwszy standardowy (net w telefonie, kiedy potrzebuję coś sprawdzić) i drugi - czasami jestem zmuszony używać telefonu, jako modemu. Net w mieszkaniu lubi się wyłączyć i kiedy potrzebuję na gwałt ściągnąć/wysłać pocztę to podłączam tel do kompa i łączę się z internetem przez blueconect.
09 Lis 2010, 21:35
Amarain napisał(a):Widziałam,że do modemu dorzucają 100mb na start- niezła opcja. Podoba mi się ta oferta ze względu na to, że nie trzeba podpisywać umowy, a płaci się jedynie za wykorzystane kb, które notabene do najdroższych w Heyah nie należą.
Tak? Nie wiedziałem o tych 100 MB, a to daje też sporą oszczędność na jakiś czas. Ten modem to taki pomocnik, kiedy nie ma nas w domu, gdzie mamy stały internet, albo jesteśmy w miejscu gdzie nie ma hotspotów. Wg mnie świetne rozwiązanie, a niższej ceny za transfer danych nie znajdę.
10 Lis 2010, 11:20
websterth - rzeczywiście, opisane przez Ciebie przypadku idealnie pasują do wykorzystywania tego pakietu. Korzystasz z tego pakietu z kompresorem czy standardowo?
10 Lis 2010, 18:00
Bez kompresora jak na razie. Ale można go włączyć/wyłączyć w każdej chwili.
15 Lis 2010, 13:41
Zgadza się - korzystanie z kompresora, jego włączanie jest bardzo proste. Pakiet internetowy Tak-taka w tym wydaniu obowiązuje jeszcze conajmniej do końca roku, więc jest wiele czasu na testowanie
16 Lis 2010, 18:36
Jeśli ktoś tylko odsłania witryny , to te 100 mb spokojnie na kilkanaście dni wystarczy. Na stronie Heyah jest kalkulator- można sobie wyliczyć koszty różnych czynności internetowych:
- Kod:
http://www.heyah.pl/#/mobilny-internet/kalkulator-transferu
.
16 Lis 2010, 21:46
Ooo, podoba mi się ten kalkulator. Wyszło mi przy średnio 50 odsłonach witryn i wysłaniu 5 maili dziennie tylko 80 groszy
Czyli pi razy drzwi tyle ile dziennie korzystam z internetu. Rzeczywiście opłacalnie to wychodzi i 100 mb dałoby mi prawie miesiąc internetu za darmo.
22 Lis 2010, 13:07
Mi kalkulator nie potrzebny, bo pakiet internetowy Tak-taka nie ma ograniczenia wielkości transferu ;P
23 Lis 2010, 01:34
Chyba jednak ma, bo z tego co się orientuję po przekroczeniu 100mb prędkość spada do 16kb/s, a w Heyah jest cały czas na tym samym poziomie, 1mb/s.
23 Lis 2010, 22:20
Internetu o szybkości 16kb/s nie chciałbym mieć ;/ Szybkość 1mb/s w Heyah jest nawet przy użyciu tego modemu Huawei, który można sobie podczepić do laptopa i łapać internet wszędzie po pre-paidowych stawkach.
07 Gru 2010, 11:06
Amarain, ale to nie jest ograniczenie wielkości transferu, tylko szybkości przepływu danych. W pakiecie Tak-taka nie ograniczenia wielkości transferu. Po tych 100 MB, bądź też po 333 MB z wykorzystaniem kompresora, prędkość może być mniejsza.
09 Gru 2010, 15:35
Jeśli ktoś chce to, po zejściu na mniejszą prędkośc po wykorzystaniu 100 MB, może dezaktywować i ponownie aktywować pakiet blueconnect Max w Tak Taki i znów prędkość wykosi do 1 Mbit/sek.
13 Gru 2010, 14:56
Ja tak robię wyłącznie wtedy, gdy do końca okresu rozliczeniowego pozostało dużo czasu, ale jeśli to tylko kilka dni, to nie ma problemu, by korzystać z blueconnect Max nawet z obniżoną prędkością.
19 Gru 2010, 12:34
Zależy z czego chcesz korzystać. Jeśli otwierać tylko jakieś lżejsze strony, to spokojnie obniżona prędkość wystarczy, ale jeśli chcesz np. obejrzeć coś na YT to aktywowanie i dezaktywowanie blueconnect Max jest konieczne, żeby prędkość wzrosła.
Niewątpliwie plusem BC w Tak Taku jest sam fakt, że właśnie nie ma limitu i nie trzeba płacić za każdy kolejny MB po wykorzystaniu tych 100 na dużej prędkości.