TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

problem, pewnie znowu coś z Windowsem

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

problem, pewnie znowu coś z Windowsem

Postprzez Piskorz » 08 Kwi 2009, 11:14

PostUA: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1

zainstalowałem sobie Resident Evil 4, po włączeniu gry nie działają mi filmiki, logo CAPCOM itp., gdy zaczynam nową grę, komputer mi się resetuje, wcześniej jest bluescreen (tak to się chyba nazywa). kiedyś gra działała bez problemu, zainstalowałem kodek ffdshow (wcześniej gra korzystała z tej aplikacji), DirectX i nic. ciągle to samo. ale to nie koniec problemu, gdy otwieram jakiś film/program lub klikam PPM po chwili wszystko się zawiesza, nie moge zamknąć okienka, muzyka z Winampa gra dalej. wyskakuje mi taki komunikat:
Image

Alt+Ctrl+Delete i zamykam, oczywiście wyskakują raporty o błędach.
Image
Image
w czym jest problem?
2 tygodnie temu instalowałem system i było ok.
I'll be the greatest fan of your life
Windows Xp Home Edition + Service Pack 3
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 1.66GHz
Dysk fizyczny: TOSHIBA MK1646GSX (149 GB, IDE)
Stacja Dysków: MATSHITA DVD-RAM UJ870PC
Karta wideo: Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family (128 MB)
Karta sieci bezprzewodowej: Intel(R) Pro/Wireless 3945ABG Network Connection
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Mar 2008, 09:36
Pochwały: 5

Re: problem, pewnie znowu coś z Windowsem

Postprzez kosu82 » 08 Kwi 2009, 23:17

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

Możesz wyłączyć funkcję DEP, przestaną cię wtedy nękać problemy z blokowaniem Explorera, robi się to tak:

Panel sterowania >>> System >>> Zaawansowane >>> Uruchamianie i odzyskiwanie >>> Ustawienia >>> Edytuj >>> otworzy się okno Notatnika z zawartością pliku boot.ini:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptOut

.... zamień NoExecute=OptOut (lub inny parametr tu stąjący) na NoExecute=AlwaysOff i zapisz zmiany w pliku.

Pamiętaj jednak, że DEP jest jednym z wbudowanych w system zabezpieczeń, i wyłączasz go na własne ryzyko (ja wyłączam zawsze ;) ).

Tutaj masz kilka informacji na jego temat
KLIK
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący

Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Postprzez Piskorz » 09 Kwi 2009, 07:27

zmieniłem ten plik ale niestety dalej wyskakuje ten komunikat. zawiesza komputer i zamyka wszystkie otwarte foldery.
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Postprzez kosu82 » 09 Kwi 2009, 11:14

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

No to ciekawie... :059:
Skoro wyłączyłeś DEP, nie powinny wyskakiwać Ci z niego żadne monity. Coś mi się zdaje, że zalągł ci się jakiś syf w kompie, podłączałeś ostatnio do niego jakieś pendrive-y, lub karty pamięci? To ostatnio modny sposób na rozsiewanie robactwa. Proponuję skan ComboFixem i HijackThis-em i założenie tematu w dziale bezpieczeństwo. Tutaj daj link do tamtego tematu, a tamten temat uzupełnij linkiem do tego.

Co do problemu z Residentem (swoją drogą zajebista gra :D ) i bluescreenami, to problem może leżeć gdzieś na poziomie sterowników. Mi właśnie na tej grze wywalało bluescreeny jak kupiłem nowego kompa (w sumie to maniakiem gier nie jestem, a kompa zmieniłem bo właśnie ta gra na starym mi nie szła :grin: ) i pomogła reinstalacja sterownika od grafiki. Zrób tak:
Panel sterowania >>> System >>> Zaawansowane >>> Uruchamianie i odzyskiwanie >>> Ustawienia i odptaszkuj "Automatycznie uruchom ponownie". Kolejny Bluescreen pozostanie Ci na ekranie, jeśli masz kartę nVidii, a winowajcą jest plik nv4_disp.dll, to na bank walą się stery grafiki.
Co do filmów... ja używam paczki K-Lite i nigdy nie miałem problemów z filmami.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący

Postprzez Piskorz » 09 Kwi 2009, 13:52

podłączałem odtwarzacz MP3 tylko buł on podłaczany wyłącznie do mojego kompa więc wirus musiałby już wcześniej być na kompie.
skanowałem system Nortonem i nic nie wykrył, no jak zawsze pliki cookies.
kodeków to ja mam pełno, kiedyś przy Residencie uruchamiał mi się kodek ffdshow, nie wiem dlaczego, możliwe że filmiki z niego korzystały.

EDIT: przeinstalowałem system, niestety źle zrobiłem, bo przy włączeniu kompa pojawia się opcja którą konfiguracje windowsa chcę uruchomić (zapomniałem zrobić format). sformatowałem dysk D (bo tam był widnows) ale przy włączeniu kompa dalej mam do wyboru 2 systemy, jak to usunąć? nie chodzi mi o zmienienie czasu na wybór systemu do 0 sec.
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Postprzez kosu82 » 09 Kwi 2009, 20:07

Panel sterowania >>> System >>> Zaawansowane >>> Uruchamianie i odzyskiwanie >>> Ustawienia >>> Edytuj >>> otworzy się okno Notatnika z zawartością pliku boot.ini:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptOut[/b]

Usuń zbędny wpis z tego pliku (całą linijkę z napisem "Microsoft Windows XP Profesional", teraz na pewno masz dwie takie, jeśli nie jesteś pewien którą usunąć, zmień nazwę jednego z systemów i zobacz z której nazwy odpala prawidłowy).
kosu82
Postujący
Postujący

Postprzez Piskorz » 09 Kwi 2009, 20:58

usunąłem jedną linijkę ale nadal zostały dwa do wyboru tylko teraz ten prawidłowy zmienił nazwę, tzn. jest do wyboru:
Windows Xp Home Editiom oraz Domyślny (taka teraz nazwa się wyświetla).
tamten zainstalowany był na partycji D którą sformatowałem. jak chcę uruchomić tamten "zły" to system się włącza od nowa.
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Postprzez kosu82 » 09 Kwi 2009, 22:45

Wklej tutaj zawartość pliku boot.ini

Albo jeszcze raz wyedytuj, bo tak sobie pomyślałem, że mogłem Ci zamieszać i źle zrozumiałeś to, co napisałem wcześniej. Teraz boot.ini wygląda pewnie u Ciebie jakoś tak:

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows chciany" /fastdetect /NoExecute=OptOut
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows nie chciany" /fastdetect /NoExecute=OptOut

A ma wyglądać mniej, więcej tak:

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows chciany" /fastdetect /NoExecute=OptOut

W razie niejasności, wklej tą zawartość, to edytujemy ją razem.
kosu82
Postujący
Postujący

Postprzez Piskorz » 10 Kwi 2009, 08:42

teraz (po usunięciu linijki tekstu) wygląda to tak:
Kod: Zaznacz wszystko
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

wcześniej wyglądało mniej więcej tak:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /NoExecute=AlwaysOff
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptOut
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Postprzez kosu82 » 10 Kwi 2009, 15:33

A ten odpowiedni Windows uruchamia Ci się z "Default", czy z "Microsoft Windows XP Home Edition"?

Jeśli z "Default" podmień boot.ini na następujący:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

Jeśli z "Microsoft Windows XP Home Edition", podmień plik na następujący:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

Tylko zastanów się dwa razy!!! Jeśli podmienisz zawartość pliku na nieprawidłową, będą spore problemy z uruchomieniem Windowsa.
kosu82
Postujący
Postujący

Postprzez cosik_ktosik » 11 Kwi 2009, 01:22

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8 GTB5 (.NET CLR 3.5.30729)

Ale wtedy można użyć konsoli: viewtopic.php?f=43&t=16181
i wpisać w niej:

cd C:\
bootcfg /rebuild
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Postprzez Piskorz » 11 Kwi 2009, 14:46

PostUA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

kosu82 napisał(a):Tylko zastanów się dwa razy!!! Jeśli podmienisz zawartość pliku na nieprawidłową, będą spore problemy z uruchomieniem Windowsa.

no niestety podmieniłem i nic, dalej są 2 systemy do wyboru.
może by tak jeszcze raz zainstalować Windowsa, sformatować 2 partycje, tylko co zroboć żeby nie wykrywało tamtego błędnego systemu?
dałem dla kolegi który się zna lepiej ode mnie, przeinstalował system i nic, też nie ma pomysłu co zrobić.
a niechciałbym wydawać znowu 50 zł i iść do "fachowców".

EDIT:
za radą mojego wujka postanowiłem zainstalować system jeszcze raz przy okazji zmieniając partycje, niewielka zmiana ok. 1GB. komputer doszczętnie sformatowany i gitara. szczerze mówiąc bałem się grzebać w ustawieniach partycji, ale jak mawiają nasze babcie "Nie taki diabeł straszny... jak go malują". oczywiście teraz już nie wykrywa mi drugiegi systemu
chciałbym podziękować Wam wszystkim moi przyjaciele za pomoc no i oczywiście życzę Wesołych Świąt
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników