Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Problem podczas formatowania

25 Sie 2010, 11:47

Witam. Kumpel przyniósł komputer do sformatowania i zainstalowania Win XP, ponieważ komputer się wyłączał. Na początku wszystko dobrze idzie, lecz gdy następuje proces formatowania, postęp się nie zmienia (0% jest widoczne cały czas). Czekałem dość długo i nic. Próbowałem usunąć partycję i zrobić nową ale to samo.

Windows XP SP1-sprawny ponieważ instalowałem jakiś czas temu na swoim komputerze.

Re: Problem podczas formatowania

25 Sie 2010, 12:16

Niestety teraz się skapowałem, że ten dysk jest SATA ;/ i trzeba mieć jakieś sterowniki. Powiem kumplowi, żeby oddał do serwisu.

Re: Problem podczas formatowania

25 Sie 2010, 12:50

Zintegrowane sterowniki z płytką instalacyjną w przypadku dysku SATA potrzebne są tylko przy laptopach. Przede wszystkim powinieneś zintegrować SP3 z płytką, gdyż Twój system to staroć i może powodować problemy. Ponadto jeśli formatowanie stoi w miejscu może to oznaczać problem z dyskiem, np. Bad sectory lub inny problem sprzętowy (tym bardziej skoro przed formatem komputer się wyłączał, a wcale nie musiała to być wina systemu).
Na początek proponuje sprawdzić dysk HDD Regeneratorem -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... rator.html i naprawić ewentualne Bad sectory.
Wyślij odpowiedź