Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
20 Mar 2013, 13:58
Witam. W trakcie uruchamiania komputer strasznie wolno się włącza. Na jakiś czas wyskakuje komunikat - „Komputer może być zagrożony. Żadna zapora nie jest włączona” po czym znika.
Skanowałem komputer Avastem oraz z bootowalnej płytki Kaspersky, ale nic nie wykryło. Sformatowałem dysk C i postawiłem nowy system, ale dalej to samo.
Proszę o pomoc.
Podaje logi
OTL.Txt
http://www.wklej.eu/index.php?id=e740ac5708OTL Extras
http://www.wklej.eu/index.php?id=555ef87e38GMER
http://www.wklej.eu/index.php?id=c857a2735b
20 Mar 2013, 22:55
W Malwarebytes wyłącz sobie ochronę w czasie rzeczywistym.
W Autoruns usuń:
zakładka
Logon:
Adobe ARM
GrooveMonitor
HP Software Update
NeroFilterCheck
PMBVolumeWatcher
SoundMan
StartCCC
UVS11 Preload
WinampAgent
Adobe Gamma Loader.lnk
VIA RAID TOOL.lnk
Książka adresowa 6
Microsoft Outlook Express 6
NeroMobileAd
zakładka
Services (tylko odznacz):
Microsoft Office Groove Audit Service
NBService
odserv
ose
Następnie:
Uruchom
OTL w oknie
Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- -- (cerc6)
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz
Wykonaj skrypt. Podajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.
21 Mar 2013, 06:57
Po kliknięciu
Wykonaj skrypt zostawiłem komputer od godz ok 23.00 do 5.30 włączony. Około 5.30 wskaźnik myszki pokazywał pracę w tle, ale nie widać było żadnego postępu, więc kliknąłem na program OTL i wyskoczył komunikat
Brak Odpowiedzi. Zresetowałem komputer i po włączeniu były widoczne wszystkie pliki ukryte i systemowe, ale nie było GMER oraz OLT
21 Mar 2013, 08:32
W Autoruns usuń:
zakładka Logon
znaczy Ctrl+D czy tylko odznaczyć???
21 Mar 2013, 10:32
Wykonaj w takim razie nowe logi z OTL.
W Autoruns usuń:
zakładka Logon
znaczy Ctrl+D czy tylko odznaczyć???
Usuń, czyli zaznacz wpis i Ctrl+D, ewentualnie prawoklik
Delete. A w zakładce Services tylko odznacz.
21 Mar 2013, 17:40
Widzę, że w Malwarebytes nie wyłączyłeś ochrony w czasie rzeczywistym.
W OTL
Sprzątanie
Przeczyść dysk oraz rejestr
CCleaner
21 Mar 2013, 17:52
Wyłączyłem ochronę w czasie rzeczywistym (Malwarebytes), ale myślę że po restarcie była znowu włączona
21 Mar 2013, 18:18
Po sprzątaniu w OTL i CCleaner znów nie mam programów Gmer oraz OTL
Po restarcie komputera nadal pojawia sie na krótki moment komunikat o wyłączonej zaporze (tuż przed pojawieniem sie ikonki HP Digital Imaging Monitor)
21 Mar 2013, 18:38
Po sprzątaniu w OTL i CCleaner znów nie mam programów Gmer oraz OTL
Akurat tak miało być, opcja
Sprzątanie usuwa te narzędzia.
A jak wygląda sprawa z długim uruchamianiem??
21 Mar 2013, 19:01
Po restarcie komputera nadal pojawia sie na krótki moment komunikat o wyłączonej zaporze (tuż przed pojawieniem sie ikonki HP Digital Imaging Monitor)
Nadal długo sie uruchamia, po ukazaniu się ikonek Malwarebyte i Avasta oraz głośnika jest przerwa ok 2min i dalej jak w cytacie
21 Mar 2013, 22:13
Sprawdź, czy problem występuje w trybie czystego rozruchu
http://support.microsoft.com/kb/310353/pl