Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

problem z cofnięciem zmiany lokalizacji folderu

27 Lip 2012, 18:37

Witam, chciałam zrobić miejsce na dysku c i robiłam zmianę lokalizacji folderu moje obrazy do dysku d... teraz na dysku d mam porozrzucane wszystkie zdjęcia i jest bałagan.... A w moim głównym folderze zamiast ikonki "moje obrazy" jest ikonka "dysk lokalny D" i tam są wszystkie zdjęcia. Teraz chciała bym to cofnąć, tylko nie wiem jak... Dodam że jak próbuję przywrócić domyślną lokalizację tego folderu to wyskakuje mi komunikat "Nie można utworzyć listy zwykłych podfolderów w D:/System Volume Information. Odmowa dostępu." A gdy chciałam zrobić przywrócenie do poprzedniej wersji to wyskakuje, że plik jest otwarty w innym programie...
Co mogę zrobić w takiej sytuacji aby ten folder znalazł się z powrotem na dysku c? Bardzo proszę o pomoc bo jestem kompletnym laikiem w tych sprawach....

Re: problem z cofnięciem zmiany lokalizacji folderu

27 Lip 2012, 19:17

Spróbuj przywracania systemu w trybie awaryjnym.

27 Lip 2012, 19:33

tylko że nie chciała bym przywracać systemu a tylko przywrócić ten folder do poprzedniej wersji...
No i jeszcze czemu folder "moje obrazy" zmienił się na "dysk lokalny D"?

27 Lip 2012, 20:12

Uruchom komputer wcisnij klawisz f8 i wybierz opcje ostatnia znana dobra konfiguracja

27 Lip 2012, 21:02

niestety niczego to nie zmieniło...

27 Lip 2012, 22:05

Tutaj zapewne bruździ folder System Volume Information. Najpierw uzyskaj do niego dostęp -> [strona nie jest już dostępna], a później próbuj zmiany lokalizacji Moje obrazy. Ewentualnie po uzyskaniu dostępu do System Volume Information spróbuj go usunąć.

27 Lip 2012, 23:23

niestety coś nie wychodzi, może źle robię? mam windows 7 starter.
jak robię wszystko tak jak w tej instrukcji to na samym końcu pojawia się komunikat "wystąpił błąd podczas stosowania informacji o zabezpieczeniach do C:/System Volume Information/WindowsImageBackup Odmowa dostępu"...

edit
właśnie doczytałam że to pewnie dlatego bo nie mam przywracania systemu włączonego i pokazuje mi że folder jest pusty....

może ma ktoś inny pomysł żeby naprawić to co zrobiłam? czemu przy próbie przywrócenia poprzedniej wersji pliku pokazuje mi że jest gdzieś używany?

28 Lip 2012, 09:18

Skoro masz Windows 7 to pewnie instrukcja nie będzie się sprawdzać bo jest dla XP.

Spróbuj tak:
Wyłącz przywracanie systemu. Następnie pobierz GrantPerms -> http://download.bleepingcomputer.com/farbar/GrantPerms.zip i wklej do niego:
D:\System Volume Information

klikasz Unlock i spróbuj usunąć ten folder.

28 Lip 2012, 20:20

uuff dzięki, udało mi się teraz przywrócić folder do lokalizacji domyślnej:)
Wyślij odpowiedź