Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z DFI

07 Cze 2008, 21:37

Mam problem z płytką DFI Infinity Ultra II-M2. Nie chce na niej wogóle ruszyć komp. Jak wyjme RAM to pika że mu brakuje... Wszystko się włącza diody świecą a monitora nie rusza... Jak podepnę kartę diagnostyczną to wyświetla błąd C1. Wydaje mi się że to wina biosu ale nie jestem pewien. Pomocy wie ktoś jak to naprawić??

07 Cze 2008, 21:47

C1 z tego co pamiętam to wina ramu, a może było C3 zobacz tam do karty powinieneś mieć spis wszystkich biosów zobacz jaki masz i co oznacza. Ram może być walnięty, a jak wyciągniesz to piszczy. Trzy długie przerywane czy jak?

07 Cze 2008, 21:51

tak trzy długie. RAM jest nowy GOODRAM 1GB 800 a bios to PMC 0617 Pm 49FL004T-33JCE zatrzymuje się własnie na C1

07 Cze 2008, 22:56

Sprawdź na innym RAMie. A jak miałeś na niej inny ram to zrób wcześniej reset CMOS.

07 Cze 2008, 23:17

A co to za procek? Ja z doświadczenia moge powiedzieć tyle, że coolery boxowowe AMD niekiedy wyginają płytę główą, a co za tym idzie ram nie chce dojść do końca. Wtedy zakładam inne coolery od arctica.

07 Cze 2008, 23:32

1jaa, trzeba umieć je zakładać i odpowienimi otworami przykręcić płytę główną. Mi się jeszcze takie coś nie zdarzyło. Na Intelu ze dwa razy zatrzaski mi nie chciały dojść więc zastąpiłem je śrubami, potem się okazało że zatrzaski były po przejściach.

07 Cze 2008, 23:42

Z tymi zatrzaskami na 775 miałem też problem, bo ja dociskałem pierw, a potem przekręcałem. Dopiero teraz po prostu je wciskam, a wcześniej miałem taki problem że trzy docisnełem, przy próbie czwartego zacisku wyskakiwał wciśnięty wcześniej. Naszczęście to już opanowałem. No nie wiem czy tak zawsze ta klamra była taka że płyte strasznie wiginała (mowa o AM2) i za cholere nie mogłem opanować tego, nie zdaża się to często ale miałem już takie ze trzy płyty, że jak obróciłem żeby zobaczyć ją poziomo to była w kształcie łyżki.

Co masz na myśli mówiąc o "trzeba umieć je zakładać i odpowienimi otworami przykręcić płytę główną"? Może się czegoś dowiem przyda się na przyszłość.

08 Cze 2008, 09:37

Tak żeby była sztywna. Wykorzystaj otwory jak najbliżej proca i ofc zakładaj chłodzenie po założeniu mobo do budy i ramu.

No i zapomniałbym używaj śrub, nie tych plastikowych kołków.
Ostatnio edytowany przez Mac, 08 Cze 2008, 09:38, edytowano w sumie 1 raz

08 Cze 2008, 09:37

Jest to procek AMD z nowej serii BE2350 żadko się zdaża w sklepach bo jeszcze nie było jego premiery. Zegar ma 2100 na rdzeń.
Wyślij odpowiedź