Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z dyskiem: Reboot and select proper boot device or..

05 Lut 2013, 19:14

Jakiś czas temu przy starcie pc zaczął wyświetlać się komunikat "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key", wyłączyłem pc, podociskałem kabelki i wywalanie komunikatu ustało, za to zaczął wyświetlać się komunikat o złym stanie dysku twardego i aby przejść dalej musiałem nacisnąć klawisz F1, jednakże wszystko muliło więc kupiłem nowy dysk, o 200G mniej pojemny ale jest, jednakże kiedy podpinam go i próbuję zainstalować system, bez czytania płytki z systemem wyświetla komunikat jak na początku, mianowicie "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". W bosie ustawiłem aby jako pierwsze odpalało napęd ( na drugim miejscu dysk), również sprawdzałem czy może bios go nie widzi, jednakże tak nie jest. Dysk był sprawdzanym na innym PC i nawet można na nim było zainstalować system, jednakże u mnie tak nie jest, płytka również była sprawdzana. Sprawdzałem też inne tematy powiązane z tym złowieszczym komunikatem, ale podobieństw nie znalazłem. Proszę o pomoc

Re: Problem z dyskiem: Reboot and select proper boot device

05 Lut 2013, 23:37

Miałem kiedyś podobnie.

1. Sprawdź czy dobrze podpięty jest HDD do płyty. Spróbuj podłączyć awaryjne kable o ile masz:)
2. Wejdź do Biosu i przywróc jego ustawienia do fabrycznych.

Jak to nie pomoże to zresetuj bios według instrukcji http://m.tipy.pl/artykul_4639,jak-zresetowac-bios.html

06 Lut 2013, 18:34

HDD jest podpięty i kabelki są sprawne, ustawienia fabryczne przywracałem na 2 sposoby i nie działa.

06 Lut 2013, 18:37

Oczywiście ustawiłeś w BIOS-ie boot z CD/DVD na pierwszym miejscu??

06 Lut 2013, 18:44

tak

06 Lut 2013, 19:55

Może to wina napędu lub płytki z systemem. Jak masz możliwość podmienić na próbę napęd to sprawdź go.

07 Lut 2013, 16:55

płytki z systemem sprawdzałem 2, jedną moją i drugą od znajomego, napęd jest sprawny.

08 Lut 2013, 18:20

Czy ktoś ma może jeszcze jakieś pomysły w jaki sposób mógłbym sobie poradzić?

08 Lut 2013, 18:31

Masz możliwość bootowania z USB?? Jeśli tak to przygotuj bootowalnego pendrive`a i z niego zainstaluj system.

09 Lut 2013, 16:44

nie mam tak pojemnego pendrive'a, posiadam jedynie 500G dysk przenośny na którym mam potrzebne dane

09 Lut 2013, 17:53

A podmieniałeś ten napęd??

09 Lut 2013, 18:44

tak, efekt był taki sam jak przy obecnym.
Wyślij odpowiedź