Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

problem z dyskiem w laptopie pilnie

19 Cze 2008, 14:50

weh, mam problem z laptopem wiem tyle ze jest firmy toshiba nie moge zainstalowac na nim win xp zreszta niemoge nic zrobić bo kupiony został bez systemu wiejm jedynie ze jest przystosowany do visty gdy wkłądam xp pro mi ładuje pliki do instalacji a potem wyskakuje komunikat ze nie znaleziony dysku twardego czy coś w tym stylu, co to mzoe być ? czy mozliwe ze niewykrywa dysku bo nie jest sformatowany ? a jakby np knopixem go uruchomić i sprawdzić dysk ??/ co radzicie ?

19 Cze 2008, 17:43

Zformatuj ten dysk Gparted

19 Cze 2008, 17:58

jak go sformatowac ??
w biosie podawane mam info takie toshiba mk 1246 gsx to jest dysk twardy ale na dam rdy nic zrobic kubuntu, knopix, ubuntu mandriva xp nawet vista nie hce podejśc bios widzi dysk ale instalator nie.

19 Cze 2008, 18:00

Brak sterowników do dysku, możesz je zintegrować za pomocą nLite.
Tutaj co i jak:
http://instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=14012

Podaj model laptopa to poszukamy sterowników.

Edit: Vista nie widzi dysku? Dziwne... Taki sam jest komunikat ja przy XP?

19 Cze 2008, 18:29

jak mam zainstalowac stery do dysku skoro nie mam dostepu do tego dysku ?

19 Cze 2008, 18:31

Czytałeś poradnik? Chyba nie...
Musisz ściągnąć sterowniki (np. ze strony producenta) i zintegrować je z XP za pomocą nLite, a wszystko opisane w linku powyżej

19 Cze 2008, 22:04

Nie trzeba nic integrować. XP przy ładowaniu instalatora umożliwia załadowanie sterowników od kontrolera dysków a nie dysku jak piszecie.

19 Cze 2008, 22:48

Zwał jak zwał, ale to nie zmienia faktu, że brakuje sterowników. Można je załadować z dyskietki - tylko jak to nowy laptop to pewnie brak stacji dyskietek. Można oczywiście użyć wirtualnego FDD ale według mnie lepiej i szybciej zintegrować sterowniki z XP i masz spokój przy kolejnych formatach. Jest jeszcze możliwość zmiany w BIOSie z SATA na IDE, ale to tylko w nowszych wersjach BIOSu. (Możesz spróbować znaleźć w BIOSie opcje SATA Mode i zmienić ją z AHCI Mode na IDE)
Wyślij odpowiedź