Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
09 Sty 2008, 18:49
Witam. Koleżanka ma problem z instalacją systemu. Kiedy włącza się instalator systemu i pisze żeby wybrać czy zainstalować system czy naprawić itp. wciskam Enter żeby zainstalować system(wiecie o co chodzi) i wyskakuje komunikat, że nie ma zainstalowanych żadnych dysków twardych. Dysk wykrywa w biosie(dysk SATA80gb chyba caviar) ale nie wiem dokładnie jak się nazywa...nie wiem co zrobić
09 Sty 2008, 19:52
Wyglonda na to że niema partycji dysku,musisz zrobić partycje dysku tam wybierasz utwurz partycje i według plików NTFS LUB FAT32
09 Sty 2008, 19:56
No właśnie nie da się, bo jak wciskam enter żeby zainstalować(i tam właśnie można partycje utworzyć) to wyskakuje ten komunikat
09 Sty 2008, 20:04
Ja miałem taki przypadek że dysk też był wykrywany przez biosa,ale partycja była walnięta,najlepiej włożyć dyskietke startową i wpisac komende fidisk (coś takiego i tam utworzyc partycje)a jak to niepomoże to napisz do mnie na gg to sprubuje ci pomóc
10 Sty 2008, 17:22
Ale bzduuurrrryyyyyy
wystarczy wyłączyć w biosie mod Serial ATA native
Pozdrawiam
B.
10 Sty 2008, 20:23
albo trzeba zrobic tak jak napisał bavi albo gdzieś słyszałem że podczas instalacji dogrywa się własny sterownik do dysku z dyskietki
10 Sty 2008, 23:11
Dokładnie . To SATA więc instalator go nie widzi , należy zainstalować sterownik .
05 Lut 2008, 01:07
jeśli nie chcesz mieć w przyszłości problemów z instalacją windows'a na sata, musisz posiadać xp zintegrowany z service pack 2, o ile się nie mylę to service pack 2 ma w sobie sterowniki sata które będą ładowane tuż przed instalacją windows'a.
Jak to zrobic ?
Przeczytaj