Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
15 Gru 2014, 15:32
Witam, otoz mam problem z moim internetem.
Od jakiegoś czasu występuje problem, że gdy ktoś korzysta z wifi (telefony, tablety), to internet na PC zaczyna szaleć.
Chodzi mi przede wszystkim o gry, mam bardzo duży ping.
Działa to też w odwrotną stronę. Gdy ja wchodzę na daną grę, zasięg wifi bardzo spada, ale można robić na komórkach to co robiło się dotychczas.
Jest to problem który występuję od niedawna.
Posiadam router TP-Link Archer C20i.
Od razu mówię, że to nie wina routera, ponieważ zakupiłem nowy, bo myślałem, że to rozwiąże problem, lecz nie. Nadal jest to samo.
15 Gru 2014, 16:38
Jaki masz internet ?.
Poszperaj w konfiguracji routera, może trzeba włączyć jakąś opcję dotyczącą przydziału pasma dla urządzenia "Bandwidth Control" lub "QoS".
Spróbuj też zaktualizować firmware routera, zmień/popraw też zabezpieczenia - np ustaw filtrowanie MAC - może ktoś się podłączył pod twoją sieć i coś ściąga.
15 Gru 2014, 16:51
Asta-Net. To jest tylko w moim regionie. QoS nie posiadam. Firmware aktualizowałem, zabezpieczenia 100% ok... I to samo
17 Gru 2014, 22:13
Wyłączyłem wifi, mam kabel podłączony bezpośrednio do komputera. Dostawca powiedzial, ze z ich strony wszystko jest ok, a jednak dalej mam wysokie pingi. Pomoze ktos?
23 Gru 2014, 11:01
A ja mam problem , gdy korzystam z sieci domowej wi-fi dosyć często zwłaszcza wieczorem nie wiem czy to może zależy od natężenia domowników, jest zasięg a brak dostępu do internetu. Nie jest to jeszcze bardzo uciążliwe bo po kilku minutach dostęp wraca, ale stopniowa jest to coraz dłuższy czas dlatego też postanowiłam się tym zainteresować.