Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z karta graficzna...

18 Cze 2007, 12:03

Witam!

Mam problem z karta graficzna NVidia FX5200 TV 128mb na płycie głównej MSI MS-6701....

Na ten dzień "w komputerze" posiadam STARA NVidie RIVA TNT2 Pro i komputer normalnie startuje(tzw. monitor sie normalnie wlacza), ale gdy zamienie ja na NVidie FX (zakupiona 2 lata temu, gwarancje jeszcze posiada, na inna plyte glowna ktora odmowila posluszenstwa pol roku temu) to komputer nie startuje i wydaje dziwne dzwieki:
*pika
a lampa na monitorze zamiast byc zielona jest pomaranczowa...

Z góry dziękuje za wszelka pomoc...

18 Cze 2007, 12:09

Mój wujek miał ten sam problem i on miał spalona kartę graficzną. zobacz na innym Pececie czy karta działa

P.S czy komputer wogóle startuje czy wogóle nic nie słychać (oprócz tego głośniczka systemowego)

18 Cze 2007, 12:27

Może niedopchnełes karty graficznej :)? albo... (jeśli to ma znaczenie) zadobry komp/monitor na tą kartę graficzną (kumpel tak miał xd).

18 Cze 2007, 12:33

Znaczenie Beep'ania głośniczka systemowego.

### AwardBIOS ###
Ciągły sygnał - uszkodzona (źle obsadzona) karta graficzna, lub pamięć
Ciągły sygnał, acz milknący po chwili - pamięć
sygnał długi, potem dwa krótkie - błąd karty graficznej

### AmiBIOS ###
1 pisk - RAM (odświeżanie)
2 piski - RAM (parzystość)
3 piski - RAM (początkowe 64kB)
4 piski - zegar systemowy
5 pisków - procesor
6 pisków - klawiatura (kontroler)
7 pisków - procesor (tryb wirtualny)
8 pisków - karta graficzna (I/O)
9 pisków - BIOS (suma kontrolna)
10 pisków - CMOS (uszkodzenie, lub inny problem)
11 pisków - cache
Ciągły pisk- pamięć RAM, lub inne nieokreślone błędy

Może Tobie to pomoże??

18 Cze 2007, 12:41

Jeśli stara grafika chodzi a ta nowsza nie chce to na bank jest z nią coś nie tak... idź do kumpla zobacz czy u niego dziala i będziemy myśleć dalej.

Ja miałem też przygodę z kartą graficzna i płytą główna ale jedynym rozwiązaniem była wymiana płyty głównej bo stara nie miała suportu(czyli nie obsługiwała) mojej nowej karty graficznej :) .

18 Cze 2007, 12:42

komputer startuje, wlacza sie normalnie, ale monitor pozostaje czarny...

nie pamietam jaki byl sygnal :/

18 Cze 2007, 12:49

Jak startuje i jest pomarańczowa dioda i słychac przez głosniki dźwięk powitalny to mogę sie załozyc ze karta spalona

18 Cze 2007, 13:28

dziala :D:D:D wymienilem ta stara karte na FX i za pierwszym razem nic nie dalo, ale gdy docisnalem kabel z monitora do karty do sie wlaczylo i dziala... oczywiscie pare razy resetowalem go bym sprawdzic czy trzeba za kazdym razem docisnac ale nie, nie trzeba.... wiec poki co dziala... dzieki za pomoc...

18 Cze 2007, 14:01

No to super!! Dobrze że sie nie spaliła!! :D Miłego użytkowania

18 Cze 2007, 14:32

dlugo se pochodzila... :/ komputer sie zresetowal i juz monitor sie nie wlaczyli znowu byl ten dzwiek: dlugi i 2 krotkie :/:/:/:/:/ probowalem jeszce wlaczyc ale sie nie udalo i znowu wymienilem na RIVE :/

18 Cze 2007, 14:41

Coś ta karta szwankuje... Może jakiś układ przepala się czy coś... Najlepiej byłoby gdybyś do serwisu komputerowego zawiózł...

20 Cze 2007, 18:15

dzieki za pomoc... bede musial skoczyc na Odrzańska bo tam jest serwis ARESTU i zobacze co da sie zrobic...

ps. wiem ze to nie ten temat ale nie chce mi sie zakladac nowego...

Pamięć RAM: do tej płyty głównej(MSI MS 6701, chipset SiS) jakie moge kupic RAM'y????

a wlasnie moze byc tak ze poprostu moja plyta jest za stara... aha na poprzedniej plycie (bo ja wymienilem) ta karta normalnie chodziala, ale byly dni w ktorych pojawial sie wyzej wymieniony problem...
Wyślij odpowiedź